Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει από Δευτέρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα -Τα σενάρια και οι καταθέσεις

ατμ τραπεζεσΣκηνικό που προκαλεί τρόμο διαμορφώνεται ήδη από την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, με τη μόνη ελπίδα να

εναπόκειται σε μια νέα και γρήγορη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν εφιαλτικές στιγμές για τη χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα τρομακτικές και η ανάγκη να επουλωθούν οι “πληγές” στην πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή θα είναι άμεση και επιτακτική.

Αν η κάλπη στο δημοψήφισμα που ζήτησε η κυβέρνηση και το οποίο κρίνει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, δείξει “Όχι”, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, πολιτικό και οικονομικό, εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο θα δυσχεράνει την επίτευξη συμφωνίας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Αν το “Ναι” τελικά επικρατήσει, τότε υπάρχουν πιθανότητες να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με δεδομένο ότι το κλείσιμο των τραπεζών έχει μεταβάλει το σκηνικό άρδην και έχει πολλαπλασιάσει την αγωνία για την επόμενη ημέρα, το TheTOC.gr έχει καταρτίσει ένα οδηγό ερωταπαντήσεων για το τι θα συμβεί στις ελληνικές τράπεζεςτην επόμενη ημέρα.

Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα ή την Τρίτη;

Όχι. Οι τράπεζες δε θα έχουν πλέον διαθέσιμα μετρητά να χορηγήσουν, καθώς τα τελευταία θα έχουν εξαντληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Θα λειτουργούν τα ΑΤΜ;

Και αυτό είναι δύσκολο. Όπως παραδέχτηκε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, χωρίς χρηματοδοτική «ένεση» από τον ELA, τα χρήματα στα ΑΤΜ στερεύουν τη Δευτέρα. Επομένως είναι δύσκολο να τροφοδοτηθούν από τις αρχές τις εβδομάδας. Την Παρασκευή τα ταμειακά διαθέσιμα των τραπεζών ήταν κάτω από ένα δισ. ευρώ και με το ρυθμό ανάληψης από τους καταθέτες, το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα έχουν εξαντληθεί. Τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ έχουν τελειώσει, υπάρχουν μόνο των 50 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά το πλαφόν των 60 ευρώ ημερησίως έχει μειωθεί στα 50.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι;

Ο Ντράγκι και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ξεκαθαρίσει ότι αφού η Ελλάδα βρίσκεται από τις 30 Ιουνίου εκτός προγράμματος, δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν νέα ρευστότητα μέσω του ELA. Προϋπόθεση για τη ρευστότητα είναι να υπογραφεί μια συμφωνία, να εγκριθεί από το Eurogroup και κατόπιν θα ακολουθήσει η ρευστότητα.

Τι άλλο μπορεί να κάνει με τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ;

Μπορεί να τις οδηγήσει σε τυπική πτώχευση. Αυτό θα γίνει εάν στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας τη Δευτέρα, αποφασιστεί το “κούρεμα” των εγγυήσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι από το σημερινό ELA των περίπου 90 δισ. Ευρώ, η ΕΚΤ με το “κούρεμα” των εγγυήσεων ουσιαστικά θα ζητήσει πίσω χρήματα, τα οποία όμως δε διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην πτώχευση.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις;

Οι καταθέσεις παραμένουν “δεσμευμένες” όσο παραμένουν τα capital controls.

Πότε θα φύγουν τα capital controls;

Κανείς δε το γνωρίζει. Θα φύγουν μόνο με την υπογραφή συμφωνίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανεκκίνηση της ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ. Αυτή η διαδικασία θα γίνει αργά και σταδιακά. Το μόνο παράδειγμα χώρας της ευρωζώνης που αυτό έχει ξανασυμβεί είναι η Κύπρος και εκεί τα capital controls παρέμειναν για δύο χρόνια.

Μπορεί να κουρευτούν οι καταθέσεις;

Ασφαλώς ναι. Για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των τραπεζών, εάν δεν υπάρξει συμφωνια γρήγορα, θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σε πρώτη φάση τα κεφάλαια θα ζητηθούν από τους μετόχους, οι οποίοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Κατόπιν τούτου, τα πρόσθετα κεφάλαια θα αναζητηθούν από ένα “κούρεμα” καταθέσεων.

Δεν είναι εγγυημένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ;

Θεωρητικά ναι. Όμως το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) έχει ταμειακά διαθέσιμα 3-4 δισ. Επομένως δεν επαρκούν για να εγγυηθούν καταθέσεις συνολικού ύψους 120 δισ. Ευρώ. Άρα η εγγύηση είναι μόνο θεωρητική και πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για πιθανό “κούρεμα” 30% σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ. Η κα Λούκα Κατσέλη το διέψευσε.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.