tourkia-anoikto-to-endexomeno-prowrwn-eklogwn.w_lΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο για

νέες εκλογές, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες εκλογές άφησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας, καθώς το κόμμα του απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ο Ερντογάν αναμένεται να αναθέσει την επόμενη εβδομάδα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας στον νυν πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ηγέτη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν αυτός θα καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη ώστε να έχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Αυτό που επιθυμώ είναι ο σχηματισμός ενός συνασπισμού με κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Ερντογάν σε υποστηρικτές του.

Όμως, «εάν δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση… ο λαός μας θα δώσει λύση ξανά. Αν η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, είναι ο λαός μας αυτός που θα το πράξει. Κανείς δεν πρέπει να διστάσει να ζητήσει ξανά τη λαϊκή ετυμηγορία» πρόσθεσε, επικαλούμενος τα «σοβαρά ζητήματα» με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Στοχεύει στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Στελέχη του κόμματος κατ’ ιδίαν παραδέχονται ότι μάλλον ο Ερντογάν θεωρεί την προκήρυξη νέων, πρόωρων εκλογών τον καλύτερο τρόπο το AKP να αποπειραθεί να ανακτήσει μια πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση ικανή να του επιτρέψει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας σε προεδρικό, όπως επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές ωστόσο αντιτείνουν ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών μοιάζει όλο και λιγότερο πιθανό, καθώς μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ουσιαστικά το ίδιο με εκείνο του Ιουνίου.

Αν και μια συμμαχία το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) από ιδεολογική άποψη μοιάζει να είναι αυτή που θα είχε περισσότερη λογική, στελέχη του AKP λένε ότι η ηγεσία του κόμματος θα προτιμούσε μια συνεννόηση με το κεντροαριστερό CHP.

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε προχθές Πέμπτη ότι η προτεραιότητα στις συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι να βρεθεί το σχήμα που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.