opou-fugei-fugei-ta-23-tou-plithusmou-meta-ti-xreokopia_1.w_lΑντιμέτωποι με μία οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά την πατρίδα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος των 73 δισ. δολαρίων, με τη ζωή κάτω από το όριο της φτώχειας για το 45% του πληθυσμού και μία καθημερινότητα που περιελάμβανε δελτίο νερού, κλειστά σχολεία και το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, η μετανάστευση μοιάζει ως η μοναδική λύση.

100 Πορτορικανοί εγκαταλείπουν το υπέροχο νησί τους σε καθημερινή βάση
Ο διοικητής του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε στις 30 Ιουνίου ότι η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος, λέγοντας πως πρέπει να βγάλει το νησί από ένα «σπιράλ θανάτου».

Η ύφεση άρχισε το 2006.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο αναζητούν μαζικά μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ιστορίες τους θα μπορούσαν να είναι όμοιες με των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που ξεριζώνονται από τις φτωχές πατρίδες τους, με τη διαφορά ότι, οι κάτοικοι του τροπικού αυτού νησιού των Αντιλλών, είναι ήδη Αμερικανοί.

Η μετανάστευση προς την ηπειρωτική χώρα -τις ΗΠΑ- έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι, μόνο το 2013 έφυγε πάνω από 1.5 εκατ. κάτοικοι.

Όπως στο κραχ και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Το μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων ετών μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποχή 1930 -1940, την περίοδο που ακολούθησε τη Μεγάλη Ύφεση και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κάθε χρόνο, σχεδόν επί δύο δεκαετίες, οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο έφευγαν κατά χιλιάδες για τη Νέα Υόρκη.

Τώρα, οι πιο πολλοί Πορτορικανοί καταφεύγουν στη Φλόριντα, αλλά οι περισσότεροι αδυνατούν να βρουν εργασία, ακόμη και στέγη. Κάποιοι ζουν ως φιλοξενούμενοι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά εάν δεν έχουν οικογένεια, καταλήγουν άστεγοι.

«Ορισμένοι ζουν σε ξενοδοχεία, ακόμη και σε αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών και άνθρωποι που έχουν μικρά παιδιά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις Αρχές, για θέματα που αφορούν στη φροντίδα των παιδιών και τις υπηρεσίες πρόνοιας».

Ήδη στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα, στις κοινότητες των Πορτορικανών, υπάρχει ανησυχία για νέο, μεγάλο κύμα μεταναστών, ενώ τα διαθέσιμα στα ταμεία του δήμου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανεπαρκή.

Οι 300.000 Πορτορικανοί που ζουν στην περιοχή του Μπρονξ διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Αυτή τη στιγμή, 100 Πορτορικανοί εγκαταλείπουν το υπέροχο νησί τους σε καθημερινή βάση. «Κάθε μέρα χάνουμε και έναν γιατρό που φεύγει από το νησί» λένε.

Σήμερα, το 60% του πληθυσμού ζει στις ΗΠΑ και το 40% στο Πουέρτο Ρίκο.

Πέντε εκατομμύρια είναι οι Πορτορικανοί της Διασποράς -οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούν επαφή με την πατρίδα, επισκέπτονται τις οικογένειες τους- ένα δυναμικό που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πόρους και γνώση που θα μπορούσε να φέρει πίσω επενδύσεις και δουλειές.

*Το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι ακριβώς μια πολιτεία των ΗΠΑ όπως οι άλλες, έχει ένα περίπλοκο και αμφιλεγόμενο νομικό καθεστώς.

Οι κάτοικοι έχουν αμερικανική υπηκοότητα και εκλέγουν κυβερνήτη όπως στις υπόλοιπες πολιτείες.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.