ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ

νταϊσελμπλουμΜία ώρα κράτησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που εξέτασε το νέο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος και νέα διετή δανειακή σύμβαση 29,1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα συνεχιστεί σήμερα, αφού πλέον έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί νέα παράταση.

Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει σχετικά με την ελληνική κρίση, όπως γνωστοποίησε ο κ.Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα και πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

Νέο Eurogroup αύριο - Ντάισελμπλουμ: Συζητάμε τρίτο πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα

“Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο, (το αίτημα) έγινε πολύ αργά”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.

“Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί”.

Ο Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου το χαρακτήρισε “εσωτερικό πολιτικό ζήτημα”, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθεί πριν συμφωνηθεί το όποιο νέο πρόγραμμα, ιδίως διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ του “όχι”.

“Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το αποτέλεσμα και κατόπιν να δούμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα και πώς”, δήλωσε.

“Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση”, είπε.

Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μια κήρυξη αθέτησης πληρωμών από μέρους την Ελλάδα δεν θα οδηγούσε κατ’ ανάγκην στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. “Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια θετική στάση από την ελληνική κυβέρνηση”, είπε.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στουμπ ανέφερε ότι το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

“Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών”, ανέφερε ο Στουμπ.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκε να παρατείνει προσωρινά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο λήγει στις 01:00 την Τετάρτη (ώρα Ελλάδας), έκανε γνωστό ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών μετά τον τερματισμό της τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου.

“Η τελευταία προθεσμία για την παράταση του προγράμματος ήταν το σαββατοκύριακο. Λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είναι αδύνατον να παραταθεί πέραν της σημερινής ημέρας”, έγραψε ο Πέτερ Κάζιμιρ στον λογαριασμό του στο Twitter.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.