astynomikos - αστυνομικοσΕντολές να περιπολούν έξω από κεντρικά γραφεία τραπεζών και κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας έχουν λάβει οι δικυκλιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ καθώς και τα πληρώματα οχημάτων της Αμεσης Δράσης.

Στόχος του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποτραπούν πιθανοί βανδαλισμοί τραπεζικών υποκαταστημάτων και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα είχε δοθεί οδηγία στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να περιπολούν γύρω από ΑΤΜ και να καταγράφουν σε ποια μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σχηματίζονται ουρές, ώστε να αναπτύσσονται εκεί πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή επεισοδίων ή ληστειών.

Από σήμερα εξάλλου αναστέλλονται όλες οι άδειες των αστυνομικών και το σύνολο της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις εκλογών ή δημοψηφίσματος. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επρόκειτο να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ χθες το βράδυ, όπως επισήμανε, μιλώντας στην «Κ», ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Πιο αναλυτικά, υπό τον φόβο επεισοδίων, διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ έχουν αναπτυχθεί έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως το Κοινοβούλιο, το Μέγαρο Μαξίμου, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ηγεσία της Αστυνομίας είναι το γεγονός ότι χθες, στη διάρκεια ολιγομελούς συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μελών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν διατεθεί στη φύλαξη του Μεγάρου Μαξίμου τρεις διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) και δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ. Αστυνομικός που μετείχε στα μέτρα επισήμανε στην «Κ» ότι «ενώ μέχρι πρότινος μας ζητούσαν να είμαστε κρυμμένοι για να μην προκαλούμε με την παρουσία μας, τις τελευταίες δύο – τρεις μέρες έχουμε εντολή να περιπολούμε με πλήρη εξάρτυση, κάνοντας αισθητή την παρουσία μας».

Οπως εξάλλου έχει γίνει γνωστό, ήδη από τη 17η Ιουνίου η ΓΑΔΑ εξέδωσε διαταγή για εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας στις λεγόμενες «κρίσιμες» υποδομές, όπως η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα γραφεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κτίρια πρεσβειών κ.ά. Ενδεικτικά, μια ομάδα ΔΕΛΤΑ διατίθεται, ανά βάρδια, στη φύλαξη της γερμανικής πρεσβείας, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες διατίθενται στη φύλαξη της οικίας του πρωθυπουργού, των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και αλλού.

«Βρισκόμαστε σε μερική επιφυλακή», δήλωσε στην «Κ» αστυνομικός της υπηρεσίας και προσέθεσε ότι έχουν λάβει προφορική εντολή να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός διαστήματος μιας ώρας.

Στο μεταξύ, ανησυχία στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί και το ενδεχόμενο, ομάδες αντιεξουσιαστών να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το γενικό κλίμα αστάθειας, προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Το βράδυ του Σαββάτου εξάλλου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον ομάδας ΔΕΛΤΑ που κινείτο στο ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο Πεδίον του Αρεως.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η ΕΛ.ΑΣ. έχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες αναρχικών προετοιμάζονται τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο πρόκλησης επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Xθες, άλλωστε, αναρτήθηκε στο Athens Indymedia κείμενο του Νίκου Μαζιώτη, στο οποίο ο καταδικασθείς για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» καλεί σε «κοινωνική επανάσταση» και «ένοπλο αγώνα». Πάντως, άλλες πηγές σημειώνουν ότι «ο “χώρος” δεν έχει δώσει προς το παρόν σημάδια των προθέσεών του».

καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.