samaras - paylopoylosΟ τίτλος-σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» συμπυκνώνει εν πολλοίς τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τις επόμενες κρίσιμες ημέρες η ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Στο εσωτερικό της ΝΔ προετοιμάζουν ήδη τα προσεχή βήματά τους, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι -μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός- που πιστεύουν ότι τελικά η κυβέρνηση δεν θα φτάσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Θεωρούν ότι η πίεση που θα ασκηθεί σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα είναι τέτοια που θα αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να υπαναχωρήσει εκ νέου και να αναζητήσει άλλη διέξοδο διαφυγής, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, με νέα παρέμβασή του μετά τις εξελίξεις με τις τράπεζες, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, αφού κάλεσε τον ελληνικό λαό «να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος», προσέθεσε: «Καλώ και τον κ. Τσίπρα να ακυρώσει αμέσως το χωρίς πια περιεχόμενο δημοψήφισμα-παρωδία. Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών.

Μήνυμα
Η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα και να επιστρέψει η ελπίδα στους Ελληνες».

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, έχει δώσει ήδη εντολή στα στελέχη του να προετοιμαστούν για το δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ξεκίνησε ήδη με την κυρία Φ. Γεννηματά «κύκλο» επαφών με πρόσωπα που ηγούνται φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενώ στην ατζέντα του υπάρχουν και συναντήσεις με προσωπικότητες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Στόχος του είναι η συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου στη χώρα, ικανού να βάλει «φρένο» στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση κανείς εκ των δύο ηγετών δεν έκανε δηλώσεις.

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπήρξαν προσέγγιση απόψεων σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης και έντονος προβληματισμός για τη στρατηγική αλλά και την επιμέρους τακτική της κυβέρνησης, καθώς και για το ασφυκτικό κλίμα υπό το οποίο ο ελληνικός λαός οδηγείται στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς έχει «ανοιχτή» τηλεφωνική επικοινωνία με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κ. Ραχόι και Κοέλιο, αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ.

Το δίλημμα
Για τη ΝΔ το δίλημμα που τίθεται στο δημοψήφισμα δεν είναι άλλο από το «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη και καταγγέλλουν τον κ. Τσίπρα ότι «όποιο ερώτημα και να θέσει τελικά», αυτή θα είναι η ουσία.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είπε και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες ο κ. Σαμαράς, η παραμονή της Ελλάδας στην «καρδιά» της Ευρώπης είναι «κόκκινη γραμμή».

«Η υπεράσπιση της θέσεως της χώρας μας στην καρδιά της Ευρώπης πραγματικά στηρίζει την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδος», τόνισε. «Αυτή τη στιγμή η υπεράσπιση αυτής της εθνικής θέσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η «κόκκινη γραμμή» βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο» προσέθεσε.

Σε επίπεδο τακτικών κινήσεων η ΝΔ θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση που θα γίνει υπέρ του «ναι», και στελέχη της, όπως οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Ανδρ. Παπαμιμίκος, βοηθούν στο οργανωτικό πεδίο.

Παρεμβάσεις
Παράλληλα, από σήμερα θα πυκνώσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους όλοι οι βουλευτές και τα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ και θα επισημάνουν τους κινδύνους για την ίδια τη χώρα από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το κλίμα αναμένεται να πολωθεί στο έπακρον, γεγονός που -όπως πιστεύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση- θα συσπειρώσει τους πολίτες που θέλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η πορεία της χώρας στην ΕΕ και την ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη

Ως ένα σαφές μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ερμηνεύεται η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το μεσημέρι, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από τον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ, προχώρησε χθες ένα βήμα περισσότερο.

«Η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη» -τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά- «πρέπει να μείνει αδιατάρακτη, όσο και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων. Αυτή την ώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ». «Εν όψει της επικαιρότητας να επισημάνω ότι ο λαός γνωρίζει το διακύβευμα και έχω εμπιστοσύνη ότι την άλλη Κυριακή θα αποδείξει ότι στις κρίσιμες ώρες θα δείξει ωριμότητα και αποφασιστικότητα» κατέληξε.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ιστορική διαδρομή του δίπλα στον Κων. Καραμανλή αναφέρονται ολοένα και περισσότερα πολιτικά στελέχη και τονίζουν πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να «φρενάρει» τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση από το να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής ο κ. Παυλόπουλος, γνώστης και της επικοινωνιακής τακτικής, είναι προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τηρήσει την ίδια στάση όσο τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται στον δρόμο προς την κάλπη της προσεχούς Κυριακής.

Γιάννης Σαραντάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.