ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ 48ΩΡΟ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λανγκάρντ επεσήμανε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ την ερχόμενη Τρίτη αφού αν δεν συμβεί αυτό θα ενεργοποιηθεί μια σειρά διαδικασιών που θα έχει συνέπειες για τη χώρα και ευελπιστεί ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν αρκετά.

Η Λανγκάρντ παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ΔΝΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ερ.: Ας ξεκαθαρίσουμε αυτά που έχουμε ακούσει σήμερα. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση για τις προτάσεις. Έτσι μετά την Τρίτη όλα τελειώνουν. Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας έχει τρεις ημέρες για να κάνει στροφή 180 μοιρών;

Απ.: Πρώτον, θα πρέπει να θυμίσω σε όλους ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. Επομένως αυτό που συζητήσαμε σήμερα ήταν η ευρωπαϊκή οικονομική συμφωνία, η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επόμενων, λίγων ημερών. Απ’ όσο ξέρουμε η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Όταν ετοιμαστούν για να μιλήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε. Τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδείξει την θέλησή μας για πρόοδο, ευελιξία σε αυτά στα οποία μπορούμε να προσαρμοστούμε. Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερ.:Είστε πρόθυμοι να προσφέρεται μεγαλύτερη ευελιξία ακόμη και εάν σήμερα, καθώς υποστηρίζουν ότι το ένα τελεσίγραφο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα άλλο.

Απ.: Νομίζω ότι αυτό το θέμα σχετικά με το τελεσίγραφο έχει τελειώσει. Υπήρξαν κάποιες πρώτες θέσεις, κατόπιν υπήρξε επανάληψη, αλλαγές, κινήσεις και διάφορα άλλο, ως εκ τούτου θεωρώ ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και βρισκόμαστε σε ένα σημείο εξασθένισης σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμφωνίες. Ας σας δώσω ένα επάγγελμα, οι δημοσιονομική στόχοι μειώθηκαν αισθητά. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι τόσο απαραίτητες για την ελληνική οικονομία έχουν περιοριστεί επίσης, καθώς προσαρμόστηκαν στις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας. Ταυτόχρονα κάθε φορά ζητούσαμε μία ισορροπημένη συμφωνία. Πρέπει να περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μία φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας. Αλλά από την άλλη πλευρά και συμβολή στη χρηματοδότηση για τους επόμενους μήνες. Επίσης και τη διαβεβαίωση ότι, καθώς προχωράμε μπροστά, θα επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο χρέος. Και είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη προσέγγιση.

Ερ.: Η στάση σας «σκλήρυνε» επειδή οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν συμφωνούν σε μία αναδιάρθρωση του χρέους ή μία διαπραγμάτευση για το χρέος, αυτή τη στιγμή;

Απ.: Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση και το χρέος ήταν πάντα στο background των πάντων, καθώς πάντα είμαστε υποχρεωμένη να καταθέτουμε μία ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ερ.: Εάν δεν υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις από την πλευρά των Ελλήνων, θα συμφωνούσατε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά προς το Grexit;

Απ.: Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί. Αλλά ξεκάθαρα το αποτέλεσμα αλλά και ο τρόπος με το οποίο θα γίνει το δημοψήφισμα, όταν γίνει, θα κρίνει τα πάντα. Το έχω ξεκαθαρίσει, όταν και εάν οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε.

Ερ.: Υπάρχει μία σύγχυση εάν μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα, καθώς τα προγράμματα αλλά και οι προτάσεις δεν θα ισχύουν την Τρίτη. Σωστά; Μήπως μετά θα είναι ένα δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στο ευρώ;

Απ.: Όντως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Και ως εκ τούτου οποιαδήποτε εξέλιξη, εκτός εάν υπάρξει νέα συμφωνία ή επέκταση, δεν θα έχει νομικό έρισμα.

Ερ.:Υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πανικό, ότι σηκώνουν χρήματα από τα ATMs. Ότι τα ATMs έχουν αδειάσει σε ορισμένα σημεία της Αθήνας. Νομίζεται ότι τα capital controls ή διακοπή λειτουργίας των τραπεζών, έως ότου γίνει το δημοψήφισμα είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση;

Απ.: Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουν οι ελληνικές αρχές και η ΕΚΤ. Δεν είναι κάτι που μπορούμε εμείς να συζητήσουμε. Και είμαι σίγουρη ότι θα το πράξουν προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και είμαι σίγουρη ότι διαθέτουν όλα τα εργαλεία για να ανταποκριθούν σε όλα αυτά.

Ερ.: Μπορούμε να εκτιμήσουμε τους κινδύνους των επόμενων ημερών;

Απ.: Κάθε στιγμή διακοπής των διαπραγματεύσεων και η επικείμενη επανέναρξή τους είναι πάντα δύσκολες. Είναι μία δύσκολη κίνηση, σίγουρα.

Ερ.: Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν υποστηρίξει ότι δεν θα υπάρξει μετάσταση της κρίσης. Ότι, οικονομικά, οι χώρες θα προστατευθούν. Τι θα συμβεί, όμως, με την οικονομική, την πολιτική μετάσταση. Φοβάστε την αντίδραση των αγορών όταν ανοίξουν εκ νέου τη Δευτέρα;

Απ.: Ξέρετε ότι «είμαι στα πράγματα» εδώ και αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και σίγουρα η Ευρωζώνη είναι σε διαφορετική θέση απ’ ότι ήταν το 2011. Ας δούμε τι συνέβαινε το 2008. Όταν οι ESM, EFSF, η εργαλειοθήκη που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κυρίως από την ΕΚΤ δεν υπήρχαν τότε. Τότε το θέμα της μετάστασης είχε διαφορετική δυναμική. Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές χώρες, υπάρχει ένα σχετικό debate. Έχουν λάβει προφυλάξεις.

Ερ.: Δηλαδή είστε λιγότερο ανήσυχη απ’ ότι ήσασταν στο παρελθόν;

Απ.: Σε σύγκριση με το 2011; Όπως είπα ήταν μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Είμαστε σε μία διαφορετική φάση για την Ευρωζώνη.

Ερ.: Περιμένετε ότι θα πληρωθείτε (σ.σ.: το ΔΝΤ) την Τρίτη;

Απ.: Λοιπόν, σαφώς ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα πληρωθεί έως το βράδυ της Τρίτης. Εάν δεν πληρώσουν έως το βράδυ της Τρίτης υπάρχει μία σειρά διαδικασιών, τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσω. Όμως τεχνικά, εάν μία χώρα δεν πληρώσει στην ώρα της, αρχικά τίθεται σε κατάσταση υπερημερίας από το Ταμείο. Οι συνέπειες είναι ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΔΝΤ έως ότου πληρώσει. Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει θέσει στη διοίκηση του Ταμείου και έχει πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια, υπόκεινται σε επιθεωρήσεις και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί κεφάλαια, εάν δεν πληρώσει.

Ερ.: Πότε γρήγορα θα πρέπει να ενημερώσετε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ;

Απ.: Εν ενθέτω χρόνο. Αυτή τη στιγμή, ευελπιστώ ότι θα υπάρξει πληρωμή την Τρίτη. Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό θα καλέσω άμεσα τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου.

Ερ.: Θέλω να σας ερωτήσω για τις άμεσες ή έμμεσες επιθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ. Αναφέρω χαρακτηριστικά το «διαβολικό ΔΝΤ». Είναι το ΔΝΤ ο κακός των διαπραγματεύσεων;

Απ.: Ξέρετε κάναμε ότι μπορούσαμε για να προσαρμοστούμε, να δείξουμε ευελιξία που μας επιτρέπεται. Πάντα είμαστε ενωμένοι με τους άλλους θεσμούς, ήμασταν μαζί. Και ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρα, να αποκαταστήσουμε την οικονομική ανεξαρτησία, την σταθερότητα της Ελλάδας – να διασφαλίσουμε την επιστροφή της ανάπτυξης. Και το ότι η Ελλάδα θα καταστεί βιώσιμη σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο. Πρόκειται για μία προσπάθεια να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν μέτρα και οι Ευρωπαίοι πρέπει να τους στηρίξουν. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Ερ.: Έχετε υποστηρίξει ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται με ενήλικες. Θεωρείται υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση για αυτό που χαρακτηρίζεται ως μία καταστροφική αποτυχία των μεταρρυθμίσεων;

Απ.: Είμαι σίγουροι ότι όλοι «κουνούν το δάχτυλο» προς κάποιον άλλο. Έχω πει ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι παραγωγική. Υπήρξαν αργές και πολύ απογοητευτικές, με κατάθεση προτάσεων την τελευταία στιγμή και κατά τη διάρκειά τους δεν ήταν πάντα γνωστό τι ήθελε η ελληνική πλευρά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς.

Ερ.: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υψηλότερα από τα συμφέροντα των Ελλήνων. Συμφωνείται με αυτό;

Απ.: Ελπίζω ότι αυτό δεν ισχύει.

Ερ.: Όμως θα προκαλέσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί, οι πιστωτές, η ελληνική κυβέρνηση καταστροφή για τους Έλληνες για μία ακόμη φορά, καθώς με τα τελεσίγραφα, αυτοί είναι τελικά που θα υποφέρουν, σωστά; Εάν δεν υπάρξει συμφωνία;

Απ.: Σε όλες τις αλλαγές και σε όλες τις προσεγγίσεις που έγιναν στις διαπραγματεύσεις, τονίζαμε πάντα ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Πάντα υποστηρίζαμε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να προστατευθούν. Και αυτή τη γραμμή κρατήσαμε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η προστασία θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κατεστημένα συμφέροντα, θα πρέπει να εξετασθούν οι προστατευμένες περιοχές, να υπάρξει αλλαγή στο ποιοι πληρώνουν φόρους και πολλά άλλα. Και ευελπιστώ ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει αυτή τη στάση.

Ερ.: Μία τελευταία ερώτηση. Το ΔΝΤ αλλά και εσείς προσωπικά κατηγορηθήκατε για την πολύ μεγάλη συμμετοχή σας στο ελληνικό ζήτημα. Αρκετές φορές έχετε πει ότι υπάρχουν και άλλα μέλη του ΔΝΤ με τα οποία θα πρέπει να σκεφτείτε. Τελικά άξιζε το οικονομικό και πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύθηκε;

Απ.: Η Ευρώπη και το Eurogroup είναι ένα σημαντικό μέρος – από πλευράς μεγέθους – της παγκόσμιας οικονομίας. Σε όλες τις συζητήσεις που είχα ανά τον κόσμο – στην Κίνα, στη Λ. Αμερική και στη Μ. Ανατολή – οι ερωτήσεις στην αρχή κάθε συνάντησης μου με ηγέτες, αφορούσαν την Ευρωζώνη. Υπάρχει ανάπτυξη; Ως εκ τούτου δεν είναι περίεργο ότι καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια και δημιουργικότητα όταν μπορούμε, σεβόμενοι τους κανόνες μας, προκειμένου να βοηθήσουμε. Όμως θα πρέπει, σύντομα, να επιστρέψω στην Ουάσιγκτον καθώς όπως είπατε υπάρχουν και άλλα μέλη του ΔΝΤ που θα είναι σε πρόγραμμα. Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.