«Αν και το ΚΚΕ βαδίζει προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, αγώνων και θυσιών, παραμένει ‘το πιο νέο’ κόμμα»
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επίθεση σε όσους καπηλεύονται την προσφορά του Άρη Βελουχιώτη και μιλάνε εν ονόματι του ΕΑΜ, όπως ανέφερε, εξαπέλυσε από την Άρτα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ.

«Ο Άρης Βελουχιώτης δεν πέθανε. Βρίσκεται πάντα ολοζώντανος ανάμεσά μας. Εκείνοι που προσπάθησαν και προσπαθούν να καπηλευτούν την προσφορά του και το τραγικό τέλος του, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο ‘Άρης ήταν κομμουνιστής. Έμεινε πιστός στο Κόμμα. Πιστός στην ιδεολογία και τα ιδανικά του ΚΚΕ ως την τελευταία του πνοή» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Σήμερα, εμφανίζονται διάφοροι όψιμοι επαναστάτες, αλλά και άλλα πραγματικά και δύστυχα ρετάλια της ταξικής πάλης και μιλάνε εν ονόματι του ΕΑΜ, της αντίστασης, των αγώνων του ΚΚΕ. Μας μιλάνε κουνώντας μας το δάκτυλο και μας λένε ότι, πρέπει να κρατήσουμε τα διδάγματα του ΕΑΜ. Εμείς τους απαντάμε καθαρά και παστρικά. Αυτό που πρέπει πρωταρχικά και κύρια να κρατήσουμε από το ΕΑΜ και τη λαϊκή αντίσταση, είναι η αδιάλλακτη και με συνέπεια πάλη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, όταν όλα τα σκιάζει η φοβέρα, να διεξάγεις ασυμβίβαστη πάλη».

Η αναλογία του τότε με το σήμερα, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας, παρά το ότι μιλάμε για διαφορετικές συνθήκες οπωσδήποτε, όπως διευκρίνισε, «είναι ευθέως ανάλογη με τη σημερινή πάλη ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, την εξουσία τους, τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις τους, όπως η ΕΕ».

Το ΕΑΜ, υπογράμμισε, ένωσε το λαό, οδήγησε στη συσπείρωση των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων και ότι σήμερα το μόνο κόμμα που ουσιαστικά μιλάει για την αναγκαιότητα μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, είναι το ΚΚΕ. Το μοναδικό κόμμα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, που μελέτησε και εξακολουθεί να μελετά εμπεριστατωμένα την πορεία, τα λάθη, τις αστοχίες, τα λάθη, την πορεία του, είναι το ΚΚΕ, για να καταλήξει σε εκτιμήσεις και για το σήμερα και το αύριο του λαϊκού επαναστατικού κινήματος, ενώ εξαπέλυσε πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντίθετα, δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προγονοί του, ο γνωστός ΣΥΝασπισμός και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, χρησιμοποιούν την ιστορία του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ για να χειραγωγήσουν την εργατική λαϊκή συνείδηση, να ανακόψουν την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, να παγιδεύσουν σε στόχους του κεφαλαίου, όπως ήταν να εγκρίνουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ τότε. Έδιναν όρκους πίστης στην ΟΝΕ και το ευρώ, υποτάσσονταν στις επιταγές της ελληνικής πλουτοκρατίας, στα διάφορα ιδρύματα της αστικής τάξης, προπαγάνδιζαν τις διακρατικές καπιταλιστικές, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ως «κοινό μας σπίτι» ως την ΕΕ» επισήμανε.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε προσωπικά και στον πρωθυπουργό αναφέροντας: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός, δεν χάνει ευκαιρία να κάνει ανώδυνες αναφορές στο ΕΑΜ, ενώ όλη η πολιτική του κινείται εντός των τειχών, του ίδιου δρόμου, σε βάρος των λαών».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως ο λαός μπορεί, αν το αποφασίσει, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και να πει «όχι» σε νέες συμφωνίες ντροπής με τους δανειστές που τον δένουν χειροπόδαρα για πολλά χρόνια. «Να πει ναι στον αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων μνημονίων. Να διεκδικήσει αυξήσεις μισθών- συντάξεων- ΣΣΕ- ουσιαστική ανακούφιση ανέργων- αναπλήρωση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης. Κι όλα αυτά σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο, την εξουσία τους» πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ δικαίωσε την πολιτική στάση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και τόνισε: «Σήμερα, σε μια απόσταση 70 χρόνων πλέον, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ο ένοπλος αγώνας που υποστήριζε ο Άρης, ήταν μια αναγκαιότητα της όξυνσης της ταξικής πάλης, όπως διαμορφώθηκε το 1944. Αυτή η αναγκαιότητα έδωσε το ΔΣΕ το 1946, όχι όμως με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις όπως θα ήταν εάν δεν είχαν προηγηθεί τα λάθη των Συμφωνιών του Λιβάνου, της Καζέρτας και όχι μόνο της Βάρκιζας. Λάθη τα οποία δεν συνειδητοποίησε στο σύνολό τους έγκαιρα, ούτε ο Άρης, ούτε συλλογικά το κόμμα».

Ωστόσο, συνέχισε, θα ήταν πολύ περισσότερο σημαντική η συμβολή του Άρη εάν πειθαρχούσε σε εκείνη την απόφαση του Κόμματος και πάλευε μέσα από τις γραμμές του, για να γίνει κυρίαρχη η άποψή του. «Αν έθετε το κύρος που είχε μέσα στον ελληνικό λαό, στη διάθεση του κόμματος, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, βάζοντας κι αυτός το λιθαράκι του σε αυτό που αναδείχτηκε ο ΔΣΕ, σε γνήσιο λαϊκό στρατό, συμβολή δηλαδή για την τελική νίκη του λαού ενάντια στους ντόπιους και ξένους δυνάστες και εκμεταλλευτές. Δυστυχώς, ο ‘Αρης, με την επιλογή του, στέρησε από το Κόμμα, το κίνημα, το ΔΣΕ, ένα από τα πιο άξια παιδιά του, έναν ηγέτη στρατιωτικό, που ενδεχομένως προφύλασσε το ΔΣΕ από στρατιωτικά λάθη, αν και η τελική έκβαση δεν κρίθηκε κυρίως από αυτά» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του, τόνισε ότι αν και το ΚΚΕ βαδίζει προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, αγώνων και θυσιών, παραμένει «το πιο νέο» κόμμα και επισήμανε: «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Βαδίζουμε προς τα 100 χρόνια του Κόμματός μας φιλοδοξώντας να γίνουμε πιο ικανοί σε συνθήκες νέας όξυνσης της αντίθεσης του κεφαλαίου με τη μισθωτή εργασία, αλλά και των ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ παγκόσμια, που κάνουν την οικονομική και πολιτική κατάσταση πιο ρευστή».

Σήμερα ο κ. Κουτσούμπας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του ΔΣΕ, στους Μελάτες, ενώ στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής στον Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.