eurogroup 2
Στο Λουξεμβούργο όπου συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι στραμμένο το ενδιαφέρον, με χαμηλές ωστόσο προσδοκίες για εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup, δήλωσε την Τετάρτη από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι “η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο”.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι σύντομη και οι υπουργοί Οικονομικών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, βάσει της ενημέρωσης που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και βάσει των εκτιμήσεων του Έλληνα υπουργού οικονομικών.

Το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup αναμένει το Βερολίνο προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του, όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Την ίδια στιγμή πάντως η Αθήνα στέλνει μήνυμα ότι είναι το ίδιο ανοιχτή σε διαπραγμάτευση και έντιμο συμβιβασμό όσο και στο μεγάλο όχι, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Παρόμοια θέση εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία αλλά είναι έτοιμη για όλα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Για πρώτη φορά μετά την διακοπή των συνομιλιών την προηγούμενη Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Τετάρτη το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά το κλίμα έντασης των τελευταίων ημερών και τα εκατέρωθεν μηνύματα.

Η συνομιλία ήταν ολιγόλεπτη, αλλά φαίνεται πως έγινε σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται νέα πρόταση από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν που θα περιλαμβάνει μείωση των υψηλών επικουρικών, “φρένο” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, “πάγωμα” των αλλαγών στα εργασιακά, καταπολέμηση των καρτέλ στη αγορά αγαθών και αύξηση στις περικοπές των αμυντικών δαπανών από 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει αποδεκτά αυτά τα αιτήματα τότε οι θεσμοί θα δεχθούν τις ελληνικές προτάσεις για ΦΠΑ και θα μεταθέσουν την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού για μετά την εκπόνηση νέων αναλογιστικών μελετών.

Δική του πρόταση δεν αποκλείεται να καταθέσει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.