stratiotikoi-708Αυτο-αναιρούμενες αποφάσεις, με επικρατέστερη ωστόσο την απόφαση του 2014 -και όχι παλαιότερες του 2009 ή του 2011- έχει εκδώσει το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, όσον αφορά τις συντάξεις των άγαμων γιων στρατιωτικών.

Η πρώτη απόφαση που αναγνώριζε αδιακρίτως ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση μεταξύ άγαμων θυγατέρων και άγαμων γιων, η οποία μάλιστα είχε χαρακτηρισθεί πρωτοποριακή, άλλαξε με άλλη απόφαση της ολομέλειας το 2014, κρίνοντας ότι τα άγαμα άρρενα τέκνα στρατιωτικών δικαιούνται μεν σύνταξης, αλλά όχι με μόνη προϋπόθεση την αγαμία αλλά και εφόσον είναι ανίκανα προς εργασία με ποσοστό 50% και επάνω. Η ίδια νομολογία παραμένει μέχρι σήμερα, για τους γιους εκείνων που μπήκαν στο στράτευμα πριν τις 31-12-1982 .

Η πρώτη απόφαση

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου το 2011 είχε κάνει δεκτή προσφυγή γιου στρατιωτικού που ζητούσε να μην εξαιρεθεί της σύνταξης επειδή ηταν μεγαλύτερος των 24 ετών και δεν ήταν ανίκανος για εργασία κατα 50%, θεωρώντας πως θα πρέπει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με αυτα που ισχύουν για τις θυγατέρες που θέλουν ως μόνη προυπόθεση την αγαμία( για κατάταξη πατρός πριν το 1982). Σχετική απόφαση θετική προς τα αγόρια – τέκνα, είχε εκδώσει και το 3ο τμήμα του Δικαστηρίου

Η δεύτερη απόφαση

Με νεότερη απόφαση του (4324/14) όμως η Ολομέλεια του Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει πως δεν έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τη σύνταξη του πατέρα τους στρατιωτικού υπαλλήλου οι άγαμοι γιοι, με μοναδική προϋπόθεση το γεγονός ότι δεν είναι παντρεμένοι. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.

Αναλυτικότερα, η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας, αναφέρει;

«Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση».

Τι ισχύει

Σήμερα ισχύουν τα εξής για συνταξιοδότηση αγοριών στρατιωτικών:

Τα άρρενα ενήλικα τέκνα θανόντος στρατιωτικού συνταξιούχου του Δημοσίου, ο οποίος κατατάχθηκε στο Δημόσιο μέχρι 31.12.1982, δικαιούνται σύνταξη κατά μεταβίβαση από το Δημόσιο Ταμείο εάν, εκτός από άγαμα, είναι ταυτόχρονα και ανίκανα για εργασία κατά ποσοστό 50% και άνω, είτε φοιτούν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή της χώρας ή σε ισότιμη με αυτή του εξωτερικού ή σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της χώρας, οπότε εξακολουθούν να λαμβάνουν το μερίδιο της σύνταξής τους μέχρι το πέρας των σπουδών τους, σε κάθε δε περίπτωση όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους αν φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και όχι πέραν του 22ου έτους αν φοιτούν σε Ι.Ε.Κ και ως εκ τούτου πράγματι θεσπίζονται για τη συνταξιοδότησή τους πρόσθετες προϋποθέσεις σε σύγκριση με αυτές που απαιτούνται για τις θυγατέρες των ανωτέρω υπαλλήλων ή συνταξιούχων, για τις οποίες αρκεί η έλλειψη γάμου”.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.