coffee-beansΠόσα λίτρα καφέ πίνουν οι Έλληνες το χρόνο, ποια είναι η κορυφαία χώρα στη κατανάλωσή του και ποιο είδος έχει την περισσότερη καφεΐνη;

Στο Πανεπιστήμιο του Καφέ στην Τεργέστη της ILLYCAFFE S.P.A. πήραμε όλες τις (πρώτες) απαραίτητες γνώσεις.

H ανάπτυξη και διάδοση της κουλτούρας του καφέ παγκοσμίως ξεκινά από την γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Καφέ της ILLYCAFFE S.P.A. στην Τεργέστη. Μια μόλις απόδειξη για το ότι οι Ιταλοί φημίζονται -δικαίως- για την τεχνογνωσία τους πάνω στο πιο αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως.

Μπορεί να θεωρούμε, με ακράδαντα επιχειρήματα, ότι κανένας άλλος λαός δεν ξέρει να απολαμβάνει τον καφέ του όπως ο ελληνικός, όμως αν μπορούσαμε να επιλέξουμε μια χώρα που να έχει τόσο μεγάλη ποικιλία, παράδοση και γνώση πάνω στον καφέ, τότε αυτή είναι η Ιταλία. Η όμορφη Τεργέστη, ή αλλιώς, η Ευρωπαϊκή πόλη στην οποία η ιστορία έχει παραχωρήσει τον τίτλο της “πόλης του καφέ”, κατάφερε να μας το υπενθυμίσει.

Μια διαφορετική βόλτα στο Πανεπιστήμιο του Καφέ της ILLYCAFFE S.P.A.

Από την ίδρυση του το 1999, μέχρι και σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Καφέ της ILLYCAFFE S.P.A.  με έδρα την Τεργέστη της Ιταλίας, παραδίδει μαθήματα παρασκευής και προώθησης του διάσημου ροφήματος. Πίσω από αυτό, βρίσκεται το διάσημο brand της Illy, μιας και οι άνθρωποι του θέλησαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διάδοση της κουλτούρας του καφέ παγκοσμίως, ιδρύοντας το Universita del Café di Trieste, στην περιοχή που βρίσκεται και το εργοστάσιο της Ιlly. Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της αλλά κυρίως τις ανάγκες και τις απόψεις των ανθρώπων και καταναλωτών, o κάθε ενδιαφερόμενος έχει την ευκαιρία να αποκτήσει δίπλωμα στον (καλό) καφέ. Ένα κέντρο αριστείας που προσφέρει πλήρη εκπαίδευση σε όλες τις πτυχές της θεωρίας και της πρακτικής του καφέ στους καλλιεργητές, baristas και λάτρεις του καφέ. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα (UDC della Grecia).

Το δικό μας μάθημα κράτησε μόλις μια ώρα, ενώ είχαμε και την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τον Andrea Illy, Πρόεδρο και CEO της ILLYCAFFE S.P.A. και εγγονό του ιδρυτή της το 1933, Francesco Illy.

 Iδού λοιπόν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως δεν γνώριζες για τον καφέ:

1. Πάνω από 25 εκατομμύρια οικογένειες απασχολούνται στην παραγωγή του καφέ, σε 50 χώρες.

2. Η Φιλανδία είναι η κορυφαία χώρα στην κατανάλωση καφέ, μιας και για κάθε άνθρωπο ισοδυναμούν 11,7 κιλά καφέ τον χρόνο! Ακολουθεί η Γερμανία (6,8 kg και η Βραζιλία (6,1 Kg) Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με κατανάλωση 5,33 kg τον χρόνο.

3. 21 κούπες espresso ισοδυναμούν με 180 γραμμάρια πράσινου καφέ, 148 γραμμάρια καβουρδισμένου καφέ, ή αλλιώς 1000 καβουρδισμένους κόκκους.

4. Οι τρεις βασικές αρετές του καφέ είναι οι εξής: η απόλαυση, η υγεία και η αειφορία.

5. Κάθε χρόνο ετοιμάζονται 146.800.000 σάκοι καφέ.

6. Το 46% της παραγωγής του καφέ ανήκει στη Νότια Αμερική, ακολουθεί η Ασία και η Ωκεανία με 29%, η Αφρική με 13% αλλά και το Μεξικό με την Κεντρική Αμερική με ποσοστό 12%.

7. Περισσότερα από 6 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ illy espresso καταναλώνονται κάθε μέρα.

8. Το top 10 των χωρών που εισάγουν καφέ είναι οι Η.Π.Α, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

9. Το μυστικό της illy γεύσης βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε όξινες, γλυκές και πικρές γεύσεις. Μεταξύ των θετικών όρων που χρησιμοποιούνται για το γευστικό προφίλ του καφέ είναι επιθετικοί προσδιορισμοί της γεύσης όπως φουντούκι, σοκολάτα, καραμέλα, φρυγανισμένο ψωμί, ενώ με αρνητική χροιά χρησιμοποιούνται οι προσδιορισμοί ξύλο, καπνός, λάστιχο.

10. Οι καρποί του θάμνου του καφέ είναι κοκκινωποί σαν κεράσια (και κάποιες ποικιλίες εμφανίζουν πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα), ενώ ο καθένας περιέχει συνήθως δύο μόνο κόκκους. Το λουλούδι τους είναι λευκό, μυρίζει σαν γιασεμί και έχει αρώματα εσπεριδοειδών.

11. Δύο είναι οι βασικές ποικιλίες του καφέ, η Cοffea Canephora -με πιο διαδεδομένο είδος της τη Robusta- και η περίφημη Coffea Arabica. Προέρχονται από δύο διαφορετικές ποικιλίες του θάμνου Coffea.

12. Η γεύση των φασολιών Αrabica διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία, αλλά ακόμα και η ίδια ποικιλία δεν έχει την ίδια γεύση αν έχει καλλιεργηθεί σε διαφορετική χώρα (περιοχή). Αυτές οι διαφορετικές γευστικές νότες διαφοροποιούνται ανά καρπό π.χ. ο καρπός από την Αιθιοπία έχει διακριτική γεύση βατόμουρου ενώ γεύση κίτρου έχουν ποικιλίες από την Κεντρική Αμερική η ακόμα και γεύση σοκολάτας (Μόκα).

( η πρώτη αφίσα της Illy)

13. Η ποικιλία Robusta έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από ότι η Arabica.

14. Η ποικιλία Robusta τα πηγαίνει καλά σε χαμηλότερα υψόμετρα, είναι ανθεκτικότερη στις αρρώστιες και παράγει περισσότερο καρπό, σαν αποτέλεσμα το κόστος ανά κιλό είναι χαμηλότερο σε σχέση με την Arabica. Η γεύση του έχει έναν δυνατό, πικρό τόνο και είναι συνήθως στυπτική, οξεία και ελαφρώς αρωματική.

15. Ο μέσος Ευρωπαίος όσο και ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνουν περίπου 200mg καφεΐνης ημερησίως, που αντιστοιχούν σε δύο μεγάλες κούπες καφέ (των 150ml) ή σε τέσσερα αναψυκτικά.

16. Η Βραζιλία είναι η κορυφαία χώρα παραγωγής Arabica.

17. Η πρώτη μηχανή του espresso Illetta, ήταν πατέντα του Francesco Illy το 1935.

18. Οι καφέδες υψηλής ποιότητας πρέπει να συλλέγονται με το χέρι, μια διαδικασία που απαιτεί τρεις με τέσσερις επισκέψεις σε κάθε δέντρο τον χρόνο.

19. Ένας καλός συλλέκτης μπορεί να μαζέψει μέχρι 90 κιλά ακατέργαστου καφέ την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 22 κιλά πράσινου ή 17 κιλά ψημένου καφέ.

20. Ο espresso περιέχει τη λιγότερη καφεΐνη απ’ όλους τους καφέδες και ο καφές φίλτρου την περισσότερη. Ή, για να το θέσουμε ακόμη πιο σωστά, μια κούπα καφέ φίλτρου περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με ένα φλιτζάνι espresso και αντίστοιχα, ο καφές espresso περιέχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ φίλτρου, συγκρίνοντας τους στα ίδια επίπεδα ροφήματος.

21. Στην Ιταλία ο espresso ονομάζεται απλώς caffe. Πίνεται από το πρωί έως αργά το βράδυ και ο καλός espresso πίνεται μέσα στα πρώτα 25 δευτερόλεπτα από την παρασκευή του.

 

Ιωάννα Παχούλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.