ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

ακροπολη παρθενωνας ελλαδα ευρωπηΣκηνικό ρήξης διαμορφώνεται πλέον στη διαπραγμάτευση Αθήνας-πιστωτών καθώς οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες διεκόπησαν αιφνιδίως με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρεί από το τραπέζι των συζητήσεων μετά από μόλις 45 λεπτά συνομιλιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει απόψε στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν ότι αυτός ο γύρος των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς τελείωσαν, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, κυρίως στη λήψη μέτρων.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν υπάρξουν σκληρές προσπάθειες, τότε μπορεί να βρεθεί μία λύση ως το τέλος του μήνα. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση στο επόμενο Eurogroup, γιατί δεν υπάρχει κοινή βάση για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η διαφορά των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 2 δισ. το χρόνο συνολικά.

Πηγές των πιστωτών υποστήριζαν ότι οι προτάσεις που κόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία σε επίπεδο ισοδυνάμων ήταν «μία απο τα ίδια».

Γιούνκερ: Εκανα μια τελευταία προσπάθεια – Μεγάλες οι διαφορές

Ολόκληρη η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Εξερχόμενος από το κτίριο της Κομισιόν, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε από τον Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, για το αν η σύντομη διάρκεια της συνάντησης είναι κακό σημάδι και ο υπουργός απάντησε «Θα δούμε» και χαμογέλασε.

Αιτία της διακοπής ήταν οι «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Δραγασάκης: Γιατί υπήρξε ναυάγιο απόψε

Την εξήγηση για το αποψινό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο παραμένει η επιμονή τους να καλυφθεί αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ.

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει με νόημα πως οι συνομιλητές του ελληνικού κλιμακίου δεν είχαν τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από τους θεσμούς για να λύσουν τα θέματα και δηλώνει πως η αντιπροσωπεία της Αθήνας παραμένει σε ετοιμότητα για την επίτευξη συμφωνίας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δραγασάκη

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

ΤτΕ: Ψυχραιμία και νηφαλιότητα
Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων δίχως να υπάρξει αποτέλεσμα, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος συνιστούσαν ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Μαξίμου: Δεν δεχόμαστε περικοπές σε μισθούς-συντάξεις

Λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα, την 1η Ιουνίου, όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση από χθες παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση τους, με τις φωνές από την Ευρώπη και τα ξένα ΜΜΕ να πληθαίνουν πως ο χρόνος αλλά και η υπομονή τελειώνει, ενώ πλέον κάποιοι μιλούν ανοιχτά για Grexit. Συμφωνία σήμερα επιθυμούν και οι Θεσμοί, καθώς όπως δήλωσε πηγή των Βρυξελλών στο Γαλλικό Πρακτορείο «Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου». Ομως, άλλες πηγές της Κομισιόν έχουν εκφράσει απαισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολες και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αποτέλεσμα.

Προειδοποιήσεις από Γκάμπριελ

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τα μηνύματα από την Ευρώπη έκαναν πιο «βαρύ» το κλίμα. Σε άρθρο του στην Bild, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διεμήνυε στην Αθήνα ότι η Γερμανία «δεν πρόκειται να εκβιαστεί», ενώ προειδοποιούσε ότι ο χρόνος και η υπομονή της Ευρώπης τελειώνουν για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση «να πληρώσουν οι Γερμανοί τις παράλογες προεκλογικές υποσχέσεις μίας εν μέρει κομουνιστικής κυβέρνησης». Μάλιστα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, δείχνοντας τη σαφή μεταστροφή κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, έκανε αναφορά και σε Grexit, σημειώνοντας ότι αυτή η σκιά παίρνει σαφή σχήμα.

Για Grexit μίλησε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ. Σε αυτό αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, στην τελευταία συνάντησή τους, ότι αν οι Θεσμοί δεν δώσουν ένα ενθαρρυντικό σήμα άμεσα, το Eurogroup θα αρχίσει να προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μία ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη έκαναν και οι Financial Times, που τονίζουν ότι τελειώνουν οι επιλογές της Ελλάδας, ενώ οικονομολόγος εκτιμά ότι η επιβολή capital controls απέχουν 4-6 εβδομάδες.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.