ta-solarioum-stin-ellada-parabiazoun-ta-oria-asfaleias_1.w_l Τα 20 στα 26 μηχανήματα σολάριουμ που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ισχυρότερη υπεριώδη ακτινοβολία από ό,τι ο ήλιος του καλοκαιριού το μεσημέρι στην Αθήνα.

Γιατροί και ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώση ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Αν και από το 2009 η υπεριώδης ακτινοβολία του σολάριουμ έχει χαρακτηρισθεί καρκινογενής, στην ίδια υψηλή κατηγορία με το κάπνισμα, τον αμίαντο και τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, το σολάριουμ παραμένει δημοφιλέςς για λόγους αισθητικής.
Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση όταν, μετά από έρευνα, διαπιστώνεται ότι, τα δύο τρία των μηχανημάτων σολάριουμ στην Ελλάδα, δηλαδή το 65% η ακτινοβλία υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας;

Η κατάσταση των σολάριουμ στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- είναι μάλλον ανησυχητική λόγω της συχνά υπερβολικής έκθεσης των χρηστών σε δυνητικά επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, πάνω από τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει σχετική εθνική νομοθεσία, προκύπτει η ανάγκη να καλυφθεί το σχετικό νομικό κενό, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Από το 2009 έχει χαρακτηρισθεί καρκινογενής

Αν και από το 2009 η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καρκινογενής για τον άνθρωπο, στην ίδια υψηλή κατηγορία με το κάπνισμα, τον αμίαντο και τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, παρόλα αυτά η χρήση των σολάριουμ παραμένει δημοφιλής για λόγους αισθητικής.

Η επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας χαρακτηρίζεται «ακραία», με μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο δέρμα και στα μάτια.
Μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας δεν είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στην ακτινοβολία των σολάριουμ. Η ΕΕΑΕ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος από άποψη ακτινοπροστασίας τόσο των καταναλωτών-πελατών, όσο και των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους, ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Πρίσμα», που καταγράφει τη συνολική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από ακτινοβολίες.

Έτσι, για πρώτη φορά, κατέγραψε την κατάσταση των σολάριουμ, κάνοντας δειγματοληπτικές επιτόπιες μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η Επιτροπή επισκέφθηκε τους παρόχους (ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, ξενοδοχεία κ.α.) και είδε τα μηχανήματα που έχουν (τόσο αυτά στα οποία ο χρήστης ξαπλώνει, όσο και αυτά στα οποία στέκεται όρθιος), το προσωπικό που τα χειρίζεται και έκανε μετρήσεις.

Τα όρια θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα όρια ασφαλείας για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία στα σολάριουμ -και γενικότερα για κάθε συσκευή που εκθέτει το δέρμα στην υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία- τίθενται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση στα 0,3 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, που αντιστοιχούν σε δείκτη UV 12 και ισοδυναμούν με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στους τροπικούς.

Το όριο αυτό έχει τεθεί και στην Ελλάδα με βάση σχετικό Πρότυπο του ΕΛΟΤ από το 2010. Όταν ο δείκτης UV υπερβαίνει το 11, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας χαρακτηρίζεται «ακραία», με μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο δέρμα και στα μάτια.

Πιο πολύ από τον ήλιο του καλοκαιριού το μεσημέρι στην Αθήνα

Όμως στην Ελλάδα, στα δύο τρίτα (65%) των μηχανημάτων που μετρήθηκαν, η ακτινοβολία υπερέβαινε τη σύσταση ασφαλείας των 0,3 βατ ανά τ.μ. Η μέση εκπεμπόμενη ακτινοβολία άγγιζε τα 0,5 βάτ ανά τ.μ. (από 0,09 βατ έως σχεδόν 1 βατ).

Τα 20 στα 26 μηχανήματα που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ισχυρότερη υπεριώδη ακτινοβολία από ό,τι ο ήλιος του καλοκαιριού το μεσημέρι στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η μέση μέγιστη τιμή του δείκτη UV στην Αθήνα κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου είναι περίπου 10.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.