Αλ. Μητρόπουλος: Να πούμε στο λαό ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο
τσιπρας  μερκελ 2

Στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στρέφονται όλα τα βλέμματα.

Στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν αναφέρεται πάντως ο χρόνος της συνάντησης αλλά πως θα υπάρξουν διάφορες συναντήσεις του πρωθυπουργού σήμερα και αύριο με ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ήδη πως η συνάντηση της καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει κανονικά σήμερα.

Εν αναμονή της απάντησης των θεσμών στη νέα ελληνική πρόταση

Η Αθήνα, πάντως, αναμένει την επίσημη απάντηση των θεσμών επί της νέας πρότασης που κατατέθηκε χθες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάθεση κυκλοφόρησαν φήμες ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν την πρόταση ως ανεπαρκή για να ακολουθήσουν ωστόσο διάψευση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και καταγγελίες υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης για βρώμικο παιχνίδι με διαρροές.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι “ανώνυμες δηλώσεις” δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της Κομισιόν.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε μέσω Facebook πως η Ελλάδα περιμένει την γραπτή και σαφή απάντηση των θεσμών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή στη RAI προειδοποίησε με φαινόμενο “ντόμινο” στην ευρωζώνη στην περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει.

Η ελληνικη πλευρά αισιοδοξεί ότι έχει καλυφθεί η μισή απόσταση με τους εταίρους, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άνοιξε “παράθυρο” για συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησαν να εννοηθεί ότι είναι μακριά ο συμβιβασμός.

Αλ. Μητρόπουλος: Να πούμε στο λαό ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο

“Πρέπει να πούμε στο λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο όποια κι αν είναι η συμφωνία”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι “πάμε στην τελική ευθεία με την χειρότερη δημόσια εικόνα για το ελληνικό ζήτημα” και πρόσθεσε:

“Ακόμη και ο κ. Ρέντσι κάλεσε χθες την κυβέρνησή μας να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις με το επιχείρημα ότι ‘εγώ τις κατάργησα για τους Ιταλούς δεν μπορώ δεν μπορώ να στηρίζω των Ελλήνων’. Συνεπώς πρέπει σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό να πούμε στο λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο όποια κι αν είναι η συμφωνία”.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι “οι επιλογές που μας δόθηκαν στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν ή συμφωνία στη βάση του μνημονίου ή ρήξη”, ωστόσο τόνισε ότι “τη ρήξη και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας που μάχεται την απέκλεισε”.

“Υπ’ αυτή την έννοια όποια συμφωνία και να έρθει είτε είναι η δική μας είτε είναι του κ. Γιούνκερ είτε είναι μια ενδιάμεση που θα προσεγγίζει του κ. Γιούνκερ, δηλαδή των θεσμών, η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα, θα εφαρμόσει μέτρα που ποτέ στην ιστορία της η Αριστερά δεν έχει εφαρμόσει”, υποστήριξε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλη δυσκολία να δεχθεί τα μέτρα.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.