tsipras
Ως τον “ιππότη” μίας νέας ευρωπαϊκής παράταξης, που αντιτίθεται στις αγορές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης, μέσω περικοπών και μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων, περιγράφει η “Corriere della Sera” τον Αλέξη Τσίπρα, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ιταλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτές είναι οι επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής που έχει εφαρμοστεί έως τώρα κατ’ εντολήν των ευρωπαϊκών αρχών και η οποία θα πρέπει να αλλάξει ώστε να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη. Πώς όμως, εξηγεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας πως “το Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη”, ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπει ούτε επιδιώκει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και καταλήγει σημειώνοντας “δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες”. Ζητά ταυτόχρονα την εξεύρεση μίας μακροπρόθεσμης λύσης, που θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές με μία ανταγωνιστική οικονομία, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

“Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί μία τόσο μικρή χώρα, τότε τι θα κάνει με την Ισπανία και την Ιταλία; Έχουμε υποφέρει περισσότερο απ όλους”, αναρωτιέται μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Τι περιμένει από την αυριανή συνάντηση με Μέρκελ-Ολάντ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στην οποία, εκτιμά πως θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα. “Θα θέσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα” για τη συμφωνία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πλήρη πρόταση, περιλαμβάνων και μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group. Θα εργαστούμε ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στα δημοσιονομικά και να θέσουμε εναλλακτικές προτάσεις όπου οι επιταγές των δανειστών είναι “παράλογες” και “απαράδεκτες”, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αυτό, βέβαια, επισημαίνει, θα έχει νόημα εάν οι θεσμοί θα είναι πρόθυμοι να βρουν σοβαρές λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. “Θέλουμε να τελειώνουμε μία και καλή με αυτή τη φρικτή συζήτηση περί Grexit, που έχει πλήξει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης χρόνια τώρα. Όχι να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα κάθε έξι μήνες”, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην “Corriere della Sera”.

Πόσο κοντά είναι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί σε συμφωνία

Ερωτηθείς για τα θέματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι κοντά σε συμφωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει πως πιστεύει ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία θετική στάση απέναντι σε εναλλακτικές προτάσεις αναφορικά με την περικοπή συντάξεων και την επιβολή υφεσιακών μέτρων, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ανακατανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κύριο ζητούμενο, είναι να φτάσουμε σε μία συμφωνία, όχι απλά να κλείσουμε το πρόγραμμα. Με απλά λόγια, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, να καταλήξουμε στο πώς η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με μία ανταγωνιστική οικονομία, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν περιττό ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, τονίζει ο κ. Τσίπρας και επαναλαμβάνει πως η Ευρώπη και οι θεσμοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει.

Οι “αδιανόητες” προτάσεις των εταίρων

Ερωτηθείς για τις προτάσεις των θεσμών με τις οποίες διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει “αδιανόητο” να ζητείται από την πλευρά των δανειστών να περικοπούν οι κατώτατες συντάξεις ή τα επιδόματα, που αφορούν στους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες. “Αδιανόητο” χαρακτηρίζει, επίσης, την επιβολή αύξησης 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα και την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης.

“Αυτές είναι προτάσεις που δεν μπορούμε να δεχτούμε, όχι μόνο επειδή είναι μακριά από τη λαϊκή εντολή που λάβαμε, αλλά επίσης επειδή εάν συμφωνήσουμε σε αυτά τα μέτρα, θα επιφέραμε ένα καίριο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή δημοκρατία και την κοινωνική σταθερότητα, στα οποία ορισμένοι από εμας, συνεχίζουμε να πιστεύουμε με πάθος”, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Grexit και σενάρια περί πρόωρων εκλογών

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να τρομάξει ή να εκβιάσει κανέναν. Κάνει ειδική αναφορά, ωστόσο, στα 360 δισ. ευρώ που έχει κερδίσει η Γερμανία από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Ένα ενδεχόμενο Grexit, συνεχίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα σήμαινε την αρχή του τέλους της ευρωζώνης και αναρωτιέται, εάν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αδυνατεί να διαχειριστεί προβλήματα σαν της Ελλάδας, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Γι’ αυτό το λόγο, τονίζει ο κ. Τσίπρας, είναι σημαντικό οι χώρες κυρίως του νότου να στηρίξουν την ελληνική πρόταση, καθώς είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι θα μιλήσει με τον Ματέο Ρέντσι προκειμένου να του εξηγήσει όλα τα παραπάνω.

Ερωτηθείς τέλος, για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει: “Δεν προβλέπω ούτε επιδιώκω άλλες εκλογές”, καθώς η λαϊκή εντολή που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νωπή, αναφέρεται στο δημοσκοπικό προβάδισμα που διατηρεί το κόμμα και τονίζει ότι θα εξανλτήσει την τετραετία. “Δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες”, καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.