ELLADA-OIKONOMIAΣτο ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας ως το φθινόπωρο αναφέρονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με μπαράζ δημοσιευμάτων, με τη συζήτηση να περνά σταδιακά και στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές απορρίπτοντας όμως την πρόταση που του παρέδωσε εκ μέρους των θεσμών ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο -αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του προγράμματος-, καθώς κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει χρονικό όριο για την διαπραγμάτευση η οποία έχει ως στόχο μία οριστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και διευθέτηση του χρέους.

Και στο βάθος… παράταση;

Δεδομένης μάλιστα και της δυστοκίας της ελληνικής πλευράς μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, επανέρχεται από την Ευρώπη η πιθανότητα προσφυγής σε αποφάσεις που θα έχουν περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Παράλληλα, κυβερνητική πηγή κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, εξηγούσε αργά χθες βράδυ στη Βουλή ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λύνει τα θέματα».

Στην ίδια γραμμή, άλλο κορυφαίο στέλεχος που μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης έδινε εξίσου την ίδια βάση στο περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι ο χρόνος δεν είναι κριτήριο. «Κριτήριο είναι αν θα μπορέσουμε να δοθεί ανάσα στην ελληνική οικονομία θα σταματήσει η λιτότητα και να ζητάνε μέτρα» τόνιζε με νόημα, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση οι εταίροι «τεστάρουν τα νερά».

Μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων

Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί το μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικά των… μηνυμάτων που καταφθάνουν πάντως, ήταν τα δημοσιεύματα από το Βερολίνο:

«Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», δήλωναν στην «Welt» κύκλοι που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείτο η εφημερίδα, «ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί». Ωστόσο, ένα μέρος του Eurogroup και η ΕΚΤ θα υποστηρίξουν αυτή την πρόταση.

Η «Frankfurter Allgemeine» ανέφερε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν την παράταση για να θέσουν στη διάθεση της Αθήνας ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε αντάλλαγμα θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση όλων των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η «Handelsblatt» ανέφερε ότι κύκλοι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.

Με… άρωμα Ελλάδας το συνέδριο των G7

Στη Βαυαρία τέλος, συγκεντρώνεται από αύριο το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη να συζητούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

«Παρούσα» στην σύνοδο κορυφής της G-7, υπό την προεδρία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, θα είναι και η Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Στέλλα Α. Γκαντώνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.