SGOYRIDHS - SHMANDRAKOSΣτην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών βρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Παναγιώτης Σγουρίδης, στο πλαίσιο επισκέψεών του στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά την παραμονή του στην πόλη των Γρεβενών ο υφυπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, κου Ευάγγελου Σημανδράκου, για θέματα που σχεδιάζονται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών του αγροτικού τομέα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κος Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Κωνσταντίνος Καναβός, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και ο Δήμαρχος Δεσκάτης.

Το φράγμα της Κνίδης ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης, το οποίο τέθηκε αρχικά από τον Αντιπεριφερειάρχη, κο Ευάγγελο Σημανδράκο, ένα έργο ζωτικής σημασίας, ύψους περίπου 70.000.000 ευρώ, για το οποίο ο Υφυπουργός ήταν ενήμερος, καθότι το έργο έχει μελετηθεί και έφτασε στη φάση της υλοποίησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου που προΐσταται.

Σημειώθηκε δε ότι για την υλοποίηση «μεγάλων» έργων, όπως το παραπάνω, απαιτείται ένας συνολικός προϋπολογισμός του περιφερειακού συμβουλίου και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε, επίσης, τους στόχους και τις προτεραιότητες για την προετοιμασία και ωρίμανση των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και τις δράσεις για την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στην κατεύθυνση αλλαγής του καλλιεργητικού χάρτη (δενδροκαλλιέργεια) και του συνεργατισμού.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός συζήτησε με υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς και με φορείς του αγροτικού χώρου.

Την αρχική τοποθέτηση του υφυπουργού για τον προγραμματισμό και τους στόχους του Υπουργείου ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, όπου τέθηκαν όλα τα προβλήματα του αγροτικού χώρου που απασχολούν τα Γρεβενά.

Στην ατζέντα των αιτημάτων των αγροτών τέθηκαν:

  • Οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό (κυρίως κτηνιάτρων) των αρμοδίων υπηρεσιών.
  • Οι πληρωμές των επιδοτήσεων, βιολογικής κτηνοτροφίας, βιολογικής γεωργίας, ο καταρροϊκός πυρετός, οι επιστροφές ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου.
  • Το πρόβλημα αδειοδοτήσεων των σταυλικών εγκαταστάσεων
  • Οι προκηρύξεις και η υλοποίηση των διαρθρωτικών προγραμμάτων – Νέοι Αγρότες και σχέδια βελτίωσης.
  • Το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, κυρίως των αλπικών περιοχών, που αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι της μετακινούμενης κτηνοτροφίας των Γρεβενών και
  • Θέματα αγροτικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.