Παναγιώτη ΚουρουμπλήςΕντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται να είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα μπορεί να αποπέμπει διοικητές δημόσιων νοσοκομείων χωρίς αποζημίωση και θα μπορεί να προχωρά στο επόμενο βήμα, που είναι η πρόσληψη καινούργιων προσώπων.

Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση –η οποία θα λύσει τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο οικονομικό ζήτημα– καθώς οι αποζημιώσεις των διοικητών είναι πολύ μεγάλες, αγγίζοντας συχνά τα δυσθεώρητα ποσά των 150.000 ευρώ για κάθε έναν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη ρύθμιση αναμένεται να υπογράφει, εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Έτσι, είναι εύλογο να αντιληφθούμε το βασικό λόγο για τον οποίο δεν έχουν παραιτηθεί οι περισσότεροι διοικητές στο ΕΣΥ και δεν έχουν υπακούσει στην εντολή του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, είχε ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των επικεφαλής στα δημόσια νοσοκομεία. Να θυμίσουμε ακόμη ότι η θητεία των διοικητών λήγει σε 20 περίπου μήνες, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα το Δεκέμβριο του 2013.

Φυσικά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να αποπεμφθούν όλοι οι διοικητές, καθώς θα γίνει αξιολόγηση του έργου τους. Και πράγματι η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει από τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών, οι οποίοι ετοιμάζονται να παραδώσουν το πόρισμά τους στον υπουργό Υγείας κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των Διοικητών «που διόρισε ο Άδωνης Γεωργιάδης με εντολή να εφαρμόσουν τυφλά τις μνημονιακές κατευθύνσεις, κατεδαφίζοντας εκ βάθρων τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας», ζητά η ΟΕΝΓΕ, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.
Πρόκειται, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για Διοικητές οι οποίοι ακόμη και σήμερα προκαλούν ασύστολα τους εργαζόμενους, υπονομεύουν συνειδητά τις πρωτοβουλίες στήριξης του ΕΣΥ και αρνούνται να παραιτηθούν, προσδοκώντας την απόλυσή τους, προκειμένου να εισπράξουν παχυλές αποζημιώσεις, τονίζει το κορυφαίο όργανο των νοσοκομειακών γιατρών. Η ΟΕΝΓΕ ζητά ακόμη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσλάβει με ταχείες διαδικασίες άξιους επιστήμονες, οι οποίοι θα διοικήσουν τα Νοσοκομεία σε πνεύμα συνεργασίας με τις ΔΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, χθες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με στόχο «την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΨΝΑ», όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, έδωσε τέλος στην θητεία του κοινού Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», κ.Παύλου Θεοδωράκη.

Ερωτηματικό όμως δημιουργεί το γεγονός γιατί αποπέμφθηκε και από τον ΠΟΥ ο κ. Θεοδωράκης, καθώς ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Ψυχική Υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όρισε στη θέση του κ. Θεοδωράκη τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Δημήτριο Πλουμπίδη.

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.