tsipraw -ΤΣΙΠΡΑΣΤις προτάσεις της Αθήνας για τα ζητήματα που έχουν αποδειχθεί «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τους προηγούμενους μήνες, περιλαμβάνει το κείμενο- λύσης που εστάλη χθες στους Θεσμούς.

Το κείμενο περιλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τον ΕΝΦΙΑ, την έκτακτη εισφορά και τα εργασιακά. Οι προτάσεις βασίζονται σε εκείνες που έχουν συζητηθεί στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές για το ακανθώδες θέμα του ΦΠΑ και κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά, ενώ σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα προτείνει αυτό να περιοριστεί κάτω από το 1% για φέτος και να φτάσει έως το 1,5% για την επόμενη χρονιά.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι πολλές από τις προτάσεις της θα συμπεριληφθούν στο κείμενο της άλλης πλευράς, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη της δικής τους πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τρίτης. Η Αθήνα αναμένεται να ενημερωθεί για αυτό αύριο.

Το κείμενο της Αθήνας, όπως το παρουσίασε το Mega, προτείνει ανά τομέα:

Πρωτογενές πλεόνασμα

  • Κάτω από 1% για το 2015- κοντά στο 0,8%- και το 2016 να αγγίξει το 1,5%.

ΦΠΑ
Περιλαμβάνει τρεις συντελεστές:

  • 6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα
  • 11% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, τον τουρισμό και τα τιμολόγια ενέργειας,
  • 23% για καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, ακίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες κτλ.
  • Καταργείται η έκπτωση για τα νησιά

Οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα και όχι από την 1/9, γιατί μεσολαβεί η τουριστική περίοδος και η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί ο δημοσιονομικός στόχος 1,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

ΕΝΦΙΑ

  • Παραμένει. Οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο νέος φόρος, θα έρθουν αργότερα.

Εκτακτη εισφορά

  • Καταργείται η έκπτωση του 30%, αυξάνεται ο φόρος για τους έχοντες.

Ασφαλιστικό

  • Ενοποίηση Ταμείων
  • Κατάργηση πρόωρων συντάξεων
  • Νέες αναλογιστικές μελέτες
  • Πάγωμα στις επικουρικές

Εργασιακά

  • Συλλογικές συμβάσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα
  • Σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού

Αύριο η πρόταση-απάντηση των δανειστών – Εκτός τραπεζιού η πρόταση της Αθήνας

Οσο για το πλάνο των δανειστών είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, και αυτό θα παρουσιαστεί αύριο στην Αθήνα. Οπως έγραψε ο δημοσιογράφος στο Twitter, οι τεχνικές ομάδες των δανειστών ολοκλήρωσαν το κείμενο για τη συμφωνία το απόγευμα της Τρίτης και η παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, πηγή της Ευρωζώνης δήλωνε στο Reuters ότι η ελληνική πρόταση ήταν ανεπαρκής και δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων. Οπως σημείωσε, η πρόταση δεν περιείχε σημαντικές παραχωρήσεις στα βασικά εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό και τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του Δημοσίου, τα οποία έχουν αποτελέσει τα κωλύματα των τετράμηνων σκληρών διαπραγματεύσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Μετά από τέσσερις μήνες ανταγωνισμού και προθεσμιών που έπαιρναν παράταση, φαίνεται ότι είναι πιο επείγουσες οι προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο. Την ίδια ώρα όμως, γράφει το Bloomberg, υπάρχουν μπερδεμένα μηνύματα για το πόσο τελική θα είναι η όποια προσφορά και το αν μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.