tsipras Σε “εποικοδομητικό” κλίμα διεξήχθησαν το βράδυ της Πέμπτης οι συνομιλίες που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ να δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν και προσωπικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Tο μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έφτασαν με μερικά λεπτά διαφορά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο, όπου διεξήχθη η συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 22:30 και ολοκληρώθηκε στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, εστιάζοντας στα ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

O Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στους συνομιλητές του την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και σύμφωνα με τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά αν χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες συζήτησαν τόσο για τους όρους της συμφωνίας, όσο και για την επόμενη ημέρα. Μεταξύ άλλων, εμφανίσθηκαν θετικοί σε ένα επενδυτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα.

Οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ φέρονται να τόνισαν την ανάγκη να πειστεί και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία, γεγονός που μαρτυρά ότι η στάση των Ευρωπαίων είναι πιο ελαστική σε σχέση με αυτή του Ταμείου.

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην “επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος”, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι από την τριμερή η Αθήνα δεν περιμένει να υπάρξει μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup. Η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει έκτακτο Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει ενημέρωση σχετικά με το τι έχει γίνει στο Brussels Group έως τώρα, ποια είναι η πρόοδος που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ποια είναι η κατάσταση έως τώρα στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων. “Έχουμε την αίσθηση ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και αυτό θα τους εκθέσουμε” ανέφεραν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο δείπνο των ηγετών που προγήθηκε, άλλωστε, και ο κ. Ολάντ είχε στείλει μήνυμα ότι στη συνάντηση δεν επρόκειτο να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά να γίνει μια προπαρασκευαστική συζήτηση για το επόμενο Eurogroup.

“Με τον κ. Τσίπρα θέλουμε να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να δείξουμε εμπιστοσύνη και να απελευθερώσουμε τους πόρους, που έχουν προβλεφθεί. Οπότε, θα είναι μια φιλική συζήτηση αλλά και μια συζήτηση όπου οφείλουμε να ορίσουμε τις λύσεις αλλά δεν είναι απλώς η Γερμανία και η Γαλλία που αποφασίζουν για την Ευρώπη. Και αυτό θα ήταν μια κακή προσέγγιση και δεν είναι η δική μου ούτε της Άγκελα Μέρκελ” ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.