fagito

Η μεσογειακή διατροφή, συμπληρωμένη με μερικά καρύδια ή λίγες κουταλιές

ελαιόλαδο την ημέρα, μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες της γήρανσης στην ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει, σύμφωνα με νέα κλινική έρευνα.

Οι περισσότερες από τις προηγούμενες αποδείξεις που έδειχναν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είχαν συγκεντρωθεί από μελέτες παρατήρησης, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκαν αυστηρές επιστημονικές πρακτικές για να βρεθούν οι επιδράσεις της διατροφής στην υγεία.

Δεδομένα από προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έδειχναν ότι η υιοθέτηση αυτού του τύπου της διατροφής σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο για άνοια, αλλά αυτού του είδους οι μελέτες έχουν περιορισμούς, εξήγησε ο Εμίλιο Ρος, επικεφαλής της έρευνας.

Στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και στην καρδιαγγειακή υγεία. Βάση αυτής της δίαιτας είναι τα πολλά λαχανικά και φρούτα, οι μη επεξεργασμένοι σπόροι και τα φασόλια. Επίσης, περιλαμβάνει ψάρι, κρασί και μικρή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, πλήρη σε λιπαρά.

Στην έρευνα μετείχαν 447 άτομα, 55 έως 80 ετών, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι δύο ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή και πρόσθεσαν 30 γραμμάρια καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα στην καθημερινή δίαιτά τους ή πέντε κουταλιές ελαιόλαδο. Η τρίτη ομάδα, έκανε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Μελετώντας τους μετέχοντες επί τέσσερα χρόνια, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η μνήμη παρέμενε πιο ισχυρή σε όσους έκαναν τη μεσογειακή διατροφή τρώγοντας και ξηρούς καρπούς, ενώ άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου ήταν πιο ενισχυμένες σε εκείνους που συνδύαζαν αυτή τη δίαιτα με καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.