ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ 2Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός αναφορικά με τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της κτηνοτροφίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν έγκαιρα να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται κατά τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζητά την άμεση ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών από τον Πρωθυπουργό ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα είναι ανυπολόγιστες, καθώς δεν θα είναι δυνατή η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους.

Αναλυτικά:

Προς τον
Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοιν: Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Γιάννη Δραγασάκη

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Το βασικότερο ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, είναι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης η οποία αποτυπώνει το καθεστώς χρήσης των εκτάσεων και το παραγωγικό δυναμικό των βοσκοτόπων σε πανελλαδική εμβέλεια. Η 13 Περιφέρειες της χώρας με επίγνωση της υποχρέωσης τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και με σεβασμό στα προβλήματα των κτηνοτρόφων δέχθηκε να ξεκινήσει ένα διάλογο με το Υπουργείο και όλους τους συναρμόδιους φορείς και τις κτηνοτροφικές Ενώσεις με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν έγκαιρα να λάβουν τις αποζημιώσεις τους κατά τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ.

Διαπιστώνουμε ότι μετά από μια σειρά από συσκέψεις παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετά ζητήματα που δυσχεραίνουν την άμεση ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών.

Από την εμπειρία που έχουμε προσκομίσει μέχρι σήμερα προκύπτει ότι ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας ειδικότερα αποτελεί η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και η αδυναμία συνεργασίας που υπάρχει σε διοικητικό επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που έχει την ευθύνη της δασικής νομοθεσίας και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αν δεν αρθεί η πολυδιάσπαση αυτή και δεν επιτευχθεί αποτελεσματικός συντονισμός των δύο χαρτοφυλακίων και των σχετικών υπηρεσιών οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα είναι ανυπολόγιστες καθώς δεν θα είναι δυνατή η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Αγοραστός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.