ΤΣΙΠΡΑΣΣυνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή το κυβερνητικό συμβούλιο μετά τις εξελίξεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Κύκλοι του Μαξίμου χαρακτηρίζουν αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης την απόφαση του Eurogroup, στην οποία διαπιστώνεται μεν πρόοδος αλλά τονίζεται ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η απόφαση του Eurogroup “κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις” και η οποία, όπως αναφέρουν, “οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου”.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως “στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών” και υπογραμμίζουν πως “η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη”.

“Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση”, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, τονίζοντας ωστόσο ότι “χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα”.

Διαβεβαιώνουν τέλος ότι “η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή”.

Στο βάθος δημοψήφισμα;

Το δημοψήφισμα φαίνεται να βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι μετά το μπαράζ δηλώσεων που έγιναν από αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για το θέμα.

Η κυβέρνηση δηλώνει επισήμως ότι καλύπτεται από τα ευρήματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων που φανερώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί το κλείσιμο συμφωνίας, ακόμη και ως απόρροια σειράς υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά.

Ως εκ τούτου εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι εφόσον η κατάσταση οδεύει προς συμφωνία δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος ή πολιτικής νομιμοποίησης της απόφασής της.

Συγχρόνως όμως -όπως σχολιάζουν Τα Νέα της Τρίτης, αποφεύγει να κλείσει το κεφάλαιο «δημοψήφισμα» γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο, αφενός, συντηρεί τις επιθυμίες μεγάλου κομματιού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα προέκριναν μια τέτοια λύση για να αιτιολογήσουν τη θετική ψήφο τους σε συμφωνία-συμβιβασμό και, αφετέρου, διότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να στραβώσουν οι διαπραγματεύσεις και η κατάσταση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στα στελέχη της να κινούνται σε δημοψηφισματικό κλίμα συντηρώντας μια τέτοια προοπτική δείχνει ότι κρατάει το συγκεκριμένο χαρτί ζωντανό για κάθε ενδεχόμενο.

megatv, δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.