Ρεπορτάζ κόλαφος της Handelsblatt ενώ την ίδια ημερομηνία η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ

ελλαδα σημαια
Περαιτέρω δημοσιονομική ασφυξία «βλέπει» με χθεσινό της δημοσίευμά η γερμανική Handelsblatt, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δανειστών να σημειωθεί υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς.

«Ακόμα και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους να προχωρήσουν με μεγάλη πρόοδο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει μία άμεση εκταμίευση χρημάτων» σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Handelsblatt, παραπέμποντας την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ στις επόμενες εβδομάδες.

«Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποπληρώσει τη δόση της 12ης Μαϊου προς το ΔΝΤ με τη βοήθεια των δανειστών της. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει. Η ιδέα ότι θα λάβει τα χρήματα μέχρι τότε είναι τρελή» αναφέρει ανώνυμη πηγή από τις Βρυξέλλες που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση.

Εξηγώντας τη στάση αυτή, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η τρόικα θα περιμένει πρώτα να ψηφιστούν μέτρα που θα αποφασιστούν από τη Βουλή και στη συνέχεια να αξιολογηθούν μετά την εφαρμογή τους. Μόνο τότε μπορεί να “ξεκλειδώσει” η δόση», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι είναι πιθανότερη η παρέμβαση της ΕΚΤ για να μην υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδόσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες απέναντι στο ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το περιθώριο έκδοσης των γραμματίων, που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ», αναφέρει η ίδια πηγή τονίζοντας ότι η όποια απόφαση της Φρανκφούρτης θα είναι συναρτήσει της προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε με  δηλώσεις του και ο Μπενουά Κερέ, μελος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.