ΣΤΗ ΔΟΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤ

ελλαδαΜε την Ελλάδα να βαδίζει στο χείλος του γκρεμού και τα ταμεία να αδειάζουν καθημερινά, καθώς πρέπει να αποπληρωθούν εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις, το ερώτημα που αναφύεται από τους αναλυτές είναι πότε ακριβώς θα συμβεί το αναπόφευκτο.

Πότε, δηλαδή, η Ελλάδα θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα διαπιστώσει πως στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχει ούτε σεντ. Ο αναλυτής του Bloomberg, Τζέιμι Μάρεϊ, βάζει κάτω τις ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της και βγάζει ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Σύμφωνα με αυτό η απόλυτα κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα θα είναι η 20η Ιουλίου. Γιατί η συγκεκριμένη ημέρα καθίσταται τόσο καθοριστική; Διότι τότε η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει τη δόση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ.

Αν δεν καταφέρει να καλύψει τις υποχρέωσή της προς τη Φρανκφούρτη, τότε ο Ντράγκι και το λοιπό διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας να είναι αναγκασμένο να επέμβει, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε απλά ελληνικά: οι ελληνικές τράπεζες θα πάψουν να καλύπτονται από τον ELA και θα χρειαστεί να κλείσουν. «Σε εκείνο το σημείο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μια απόφαση», αναφέρει ο Μάρεϊ.

Κατά τον ίδιο δεν τίθεται θέμα να μην αποπληρώσει η Ελλάδα τη δόση που οφείλει προς το ΔΝΤ (774 εκατομμύρια ευρώ) και η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 12η Μαΐου. Δεν είναι, όμως, τόσο σίγουρος αν η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο και με την οφειλή προς την ΕΚΤ που είναι και ο μοναδικός θεσμός που τροφοδοτεί με χρήμα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Όσο για τις πιθανότητες να παραχθεί ένα κάποιο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις, ο Μάρεϊ λέει: «Είναι φανερό πως πέραν των αριθμών υπάρχουν μια συνολική διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα πρέπει να την διευθετήσουν. Είμαι μια ασαφής αισιοδοξία πως κάπως θα προχωρήσουν τα πράγματα και θα υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Διονύσης Μαρίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.