zarkadiΒλέποντας την φύση αργά αργά να ξυπνά και στρέφοντας το βλέμμα μου στο καταπληκτικό εξαίρετο πνεύμονα πρασίνου που απλώνεται απέναντι από την πόλη ένα απαράμιλλου κάλους περιαστικό πράσινο που καμιά πόλη της Ελλάδας δεν διαθέτει, τηλεφώνησα στο εκτροφείο που βρίσκεται στην καρδιά του άλσους για μια επίσκεψη που, αυθόρμητα, θέλησα να κάνω.

Με περίμεναν στην είσοδο οι δύο εργαζόμενοι και κατεβήκαμε στην κεντρική πλατεία όπου αφού επισκεφτήκαμε τους κλωβούς με τα πουλιά (πέρδικες, φασιανούς, νανόκοτες), καθίσαμε για καφέ στο ξύλινο κιόσκι, όπου εμφανίστηκε ο Μίμης το μικρό ζαρκάδι για να αρχίσει το παιχνίδι με τα μικρά του κέρατα με τον Χρήστο με τον οποίο, φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη εξοικείωση.

Κάθισα, έτσι, μια ώρα σε αυτόν τον παράδεισο που βρίσκεται απέναντι από την πόλη μας και που αμφιβάλλω αν οι Γρεβενιώτες το έχουν επισκεφτεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Αθηναίους με την Ακρόπολη. Πήρα ανάσες ζωής και έτσι εκτίμησα το τεράστιο έργο που επιτελέσαμε σαν μαθητές εκείνη την εποχή για την αναδάσωση της νότιας πλευράς της πόλης των Γρεβενών που τότε ήταν παντελώς «γυμνή», με αποτέλεσμα τα Γρεβενά να αποκτήσουν το καλύτερο περιαστικό άλσος που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, ενώ εδώ θα πρέπει να μνημονεύσουμε πως τον θεμέλιο λίθο αυτής της θεόπνευστης πράξης το έβαλε ο αείμνηστος δάσκαλος κ. Θεοδωρίδης.

Κατηφορίζοντας στη συνέχεια προς την πόλη το βλέμμα μου περιέτρεξε όλη την παραποτάμια ζώνη που «γλείφει» και «αγκαλιάζει» το πολεοδομικό μας συγκρότημα για να συνειδητοποιήσω για ακόμη μια φορά το πολεοδομικό παράδοξο της πόλης των Γρεβενών, πως πόσο άναρχα αναπτύχθηκε επιλέγοντας ως κέντρο αναψυχής, διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων την τσιμεντένια κεντρική πλατεία από το φυσικό της πλεονέκτημα που διαθέτει το ποτάμι και το φυσικό πράσινο εκατέρωθεν των πλευρών του. Μια επιμελημένη μελέτη αξιοποίησης όλης της παραποτάμιας ζώνης θα έδινε στην πόλη ένα χώρο περιπάτου, ξεκούρασης και κοινωνικών εκδηλώσεων απαράμιλλης ομορφιάς και αισθητικής αξίας, πραγματικός πνεύμονας αναψυχής και χαράς για τους Γρεβενιώτες πολίτες. Ήδη, οι τελευταίες εργασίες εγκιβωτισμού του ποταμού έδωσαν άλλη εικόνα και φυσικά ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε την κοινωνική λειτουργία της πόλης με αναφορά το ποτάμι και το πανέμορφο άλσος που περιβάλλει την νότια πλευρά της πόλης μας.

Μετά τιμής

Κυριάκος Δ. Ταταρίδης

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.