samarasΓια αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο στην εκπομπή ONline του MEGA ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια, αντιφατικότητα αλλά και ότι “κορόιδεψε τον κόσμο”.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση είτε “πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της ή είτε με τους δανειστές”.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία, σημειώνοντας ότι “εντολή του κόσμου ήταν ότι δεν πρέπει να πάμε σε Grexit”. Μια συμφωνία, όπως είπε, “θα φέρει αλλαγή ψυχολογίας” στον κόσμο και την αγορά αλλά και χρηματοδότηση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στο MEGA, μίλησε για “δημόσια ομολογία αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων”, υπογραμμίζοντας ότι “δεν επιτρέπεται ένας υπουργός να κάνει μια τέτοια δήλωση καταστροφική”, καθώς δίνεται “η εικόνα μιας Ελλάδας που συνορεύει με τη χρεοκοπία”.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει μια κοινή θέση για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για αλαλούμ.

Για την χρηματοδοτική ασφυξία δήλωσε πως η κυβέρνηση είπε ότι δεν θέλει τα 7,2 δισ. και υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου ότι θα πάρει χρήματα μετά την αξιολόγηση: “έχουμε το άκρον άωτον ή της αλαζονείας ή της ασχετοσύνης και έχουμε μείνει αυτή τη στιγμή σε στάση πληρωμών”

Αντίθετα, όπως επισήμανε, με την πολιτική της κυβέρνησής του “θα βγαίναμε από το μνημόνιο με μια προληπτική γραμμή στήριξης και αυτή τη στιγμή μας πάνε με ασφυξία σε ένα νέο μνημόνιο, εκτός αν πάνε σε σύγκρουση”. “Μπορεί τα δικά μου τα μέτρα να ήταν τα πιο δύσκολα, αλλά έχω απτά αποτελέσματα ότι βγαίναμε από κρίση-μνημόνια”, είπε σε άλλο σημείο.

Υποστήριξε πάντως ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να ελεγχθεί η “ζημιά”, αλλά με διαφορετική πολιτική. “Σε 1,5 χρόνο αν αλλάξει πολιτική μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο”, εκτίμησε, σημειώνοντας πως “τόσο κόστισε αυτό το πισωγύρισμα”.

“Αναγκαστικός δανεισμός απελπισίας η ΠΝΠ”

Σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε για “αναγκαστικό δανεισμό απελπισίας” και υπογράμμισε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να δει δημάρχους και περιφερειάρχες.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως χρειάζεται μια εγγύηση για την επιστροφή αυτών των χρημάτων και πως είναι αναγκαίο να γίνει μια δημόσια δήλωση από τον πρωθυπουργό.

Υπενθύμισε δε αναφορές του πρωθυπουργού ότι “ΠΝΠ ίσον χούντα, ίσον ντροπή” και της προέδρου της Βουλής ότι “η δημοκρατία δεν καταλύεται μόνο μετ τανκς καταλύεται και με ΠΝΠ”, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι το 40% των νόμων που έχει περάσει η νέα κυβέρνηση είναι με ΠΝΠ.

” Πρωταγωνιστής θεάτρου πολιτικών απειλών ο Βαρουφάκης”

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για τον οποίο ανέφερε:

“Ο κ. Βαρουφάκης είναι πρωταγωνιστής ενός θεάτρου πολιτικών απειλών κατά των πάντων με τις δικές του ενδυματολογικές εκκεντρικότητα, αλλά όλα αυτά τα κάνει για το ‘ουάου’ και με το ‘ουάου’ δεν βάφονται αυγά”.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι “ξεκίνησε να φτιάχνει εχθρούς” και ότι “με όλη αυτήν την επιδερμική πολιτική φτιάξαμε όλο τον κόσμο εχθρό μας και δεν έχουμε συμμάχους”.

“Μεγαλύτερη επικοινωνιακή μας ήττα ο ΕΝΦΙΑ”

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και την ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναγνώρισε ότι “η μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα λέγεται ΕΝΦΙΑ”.

“Αν πάρετε τον κόσμο ο οποίος έχει αστικά ακίνητα θα σας πει ότι πλήρωσαν λιγότερα από το άθροισμα που λέγεται χαράτσι και φόρος ακίνητης περιουσίας. Όμως ήταν ένα επικοινωνιακό βατερλό”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι ήταν προγραμματισμένη η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% τώρα και για τα επόμενα τρία χρόνια κάθε χρόνο ακόμη 7% και τα έσοδα θα πήγαιναν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παραδέχθηκε δε “επικοινωνιακά λάθη” γενικότερα στο θέμα των φόρων, γιατί δεν εξήγησε, όπως ανέφερε, ότι “αυτοί οι φόροι ήταν προσωρινοί”.

Είπε ακόμη ότι πλην του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, το email Χαρδούβελη δεν είχε ούτε ένα μέτρο που να ήταν επιβαρυντικό για την οικονομία, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις “διαφορετικά δεν θα υπάρχουν επικουρικά ταμεία”.

Σταχυολογώντας, δε, τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ανέφερε ότι τα τρία μεγαλύτερα εξ αυτών ήταν η έξοδος στις αγορές-παρότι παρέλαβε “μια χώρα που ήταν στην εντατική με δανεικό αναπνευστήρα”, το ηλεκτρονικό κράτος και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

“Όχι σε εκλογές – δημοψήφισμα”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά εκλογών ή δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι “αν η κυβέρνηση ζητήσει ή κάνει εκλογές, θα είναι επειδή θέλει να πάει στη δραχμή” και διερωτήθηκε: “Μετά από τόση νωπή εντολή πας στο λαό;”.

“Εάν ο ελληνικός λαός πει ευρώ και θα πει ευρώ τότε όταν επιστρέψει η ίδια κυβέρνηση με την εντολή του λαού σημαίνει ότι θα είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτά τα οποία τώρα δεν κάνει. Επομένως θα κάνει το δημοψήφισμα για να πάρει μια αυστηρότερη εντολή να είναι πιο σκληρή με τον εαυτό της και όχι με την τρόικα”, πρόσθεσε.

Μίλησε μάλιστα για “εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση που θέλει να βρει διέξοδο είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές”.

Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. “Οτιδήποτε είναι γι’ αυτό που λέγεται πατρίδα, εξ ορισμού”, απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ακόμη ανοιχτός σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα.

“Αν ήξερα δεν θα είχα ψηφίσει την Ζ. Κωνσταντοπούλου”

Ερωτηθείς αν αισθάνεται πλέον ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: “αισθάνομαι πλέον ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη”.

Παραδοσιακά ωστόσο, όπως είπε, “κάθε φορά η αντιπολίτευση ψηφίζει τον πρόεδρο που προτείνει η κυβέρνηση”. “Εάν ήξερα όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν θα είχα ψηφίσει”.

“Προτείναμε για ΠτΔ τον Φ. Κουβέλη αλλά δεν δέχθηκε”

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε ότι πριν από τον Σταύρο Δήμα προτάθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν δέχθηκε.

“Έστειλα, την παραμονή που προτείναμε τον κ. Δήμα, τον κ. Σταμάτη στο γραφείο του και ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Κουβέλης, τον οποίο τιμά βαθύτατα, είχε δεχθεί “σήμερα θα ήμασταν έξω από το Μνημόνιο”.

“Να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών”

Για το μεταναστευτικό είπε ότι στην χώρα μας μόνο το 20% προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές και ότι “έχουμε τους κατεξοχήν λαθρομετανάστες”, οι οποίοι δεν πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης.

Ζήτησε ακόμη “να πιέσουμε μέσω του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου Ευρώπη αλλά και Τουρκία προκειμένου εκείνα τα οποία έχουνε υπογράψει διμερώς -Τουρκία με Ευρώπη- για επιστροφή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης” να εφαρμοστούν.

“Θα κάνουμε συνέδριο όταν έρθει η ώρα”

Για τα εσωκομματικά και την εκλογική ήττα επανέλαβε ότι η ΝΔ “κράτησε τις δυνάμεις της” και ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μπει σε μια φάση εσωστρέφειας, καθώς αυτό “θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει στον κ. Τσίπρα και από πλευράς χρόνου και από πλευράς πολιτικών δικών του ελιγμών”.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και ερωτηθείς για κάποιες διαφοροποιήσεις που εκφράζονται επισήμανε ότι “υπάρχουν πάντοτε σε ένα κόμμα ορισμένες διαφορετικές απόψεις που είναι χρήσιμο να υπάρχουν”.

“Τους ζήτησα αν έχουν θέμα ηγεσίας να το θέσουν, κανείς δεν το έθεσε. Θα το θέσουμε τώρα;”, διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αν έφευγε αυτή τη στιγμή από την ηγεσία της ΝΔ θα είχε “την καταφρόνια και την κατηγορία από όλους ότι την πιο κρίσιμη για τον τόπο ώρα” σηκώνεται και φεύγει.

Για το συνέδριο είπε ότι θα γίνει “όταν έρθει η ώρα”, για να τονίσει: “Εσωστρέφεια τώρα που χρειάζεται εξωστρέφεια για τον κίνδυνο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν το κάνω. Θα ήταν αντινεοδημοκρατικό”.

“Ο Μπαλτάκος πήρε την απάντηση που έπρεπε”

Κληθείς να τοποθετηθεί για την υπόθεση Μπαλτάκου, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως στη ΝΔ κατήγγειλαν πρώτοι τη Χρυσή Αυγή σαν νεοναζιστική οργάνωση, για να τονίσει πως όταν ο Τάκης Μπαλτάκος “βγήκε έξω από τη γραμμή του κόμματος, έφυγε και από την κυβερνητική θέση την οποία κατείχε”.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είχε καμία εικόνα για τη δραστηριότητα του κ. Μπαλτάκου, ο οποίος -όπως ανέφερε- τα έκανε όλα αυθαιρέτως και πήρε την απάντηση που έπρεπε.

“Σε κάθε μεγάλο κόμμα υπάρχουν στελέχη που όταν βγαίνουν εκτός γραμμής υφίστανται τις συνέπειες” είπε και στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν ήταν ένα απλό στέλεχος, αλλά ένας πολύ στενός του συνεργάτης, σημείωσε: “Δεν έχει σημασία πόσο στενός συνεργάτης ήταν, κάνεις το λάθος και πρέπει να φύγεις, θα φύγεις αδελφός μου να είσαι”.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι βλέπει σήμερα ότι η κυβερνώσα παράταξη δεν ανησυχεί που η πρόεδρος της Βουλής ανέχεται τους χρυσαυγίτες και τους αναδεικνύει σε ρυθμιστή του πολιτεύματος, ενώ σημείωσε ότι η Χρυσή Αυγή δικάζεται με νόμο που δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.