«Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί»
ναυαγιοΤο ναυάγιο που σημειώθηκε προχθές Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα Τρίτη στην Κατάνια της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αφού συνομίλησαν με τους επιζώντες.

«Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί», δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της HCR στην Ιταλία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζάκομο, επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή.

Οι εκπρόσωποι της HCR και του ΔΟΜ μπόρεσαν να πάρουν συνεντεύξεις από την πλειονότητα των 27 επιζώντων που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι περί τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα (01:00 την Τρίτη ώρα Ελλάδας).

«Αντιπαραβάλλαμε τις μαρτυρίες, υπήρχαν λίγοι περισσότεροι από 800 άνθρωποι στο πλοίο, ανάμεσά τους παιδιά 10, 12 ετών. Υπήρχαν Σύροι, περίπου 150 Ερυθραίοι, Σομαλοί… Είχαν αναχωρήσει το Σάββατο στις 08:00 από την Τρίπολη» της Λιβύης, εξήγησε η κυρία Σάμι.

«Οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπανγκλαντές», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Ντι Τζάκομο, ο οποίος διευκρίνισε πως ανάμεσά τους είναι τέσσερις ανήλικοι.
Όλοι οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής της Σικελίας.

Σύμφωνα με την εξιστόρηση των γεγονότων από τους επιζώντες, το αλιευτικό που τους μετέφερε ανατράπηκε εξαιτίας του ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό μετακινήθηκε στη μία του πλευρά καθώς πλησίαζε το πλεούμενο ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο που είχε σπεύσει για να βοηθήσει στη διάσωσή τους.

Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 24 σορούς, οι οποίες μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στη Μάλτα, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό τον οποίο δίνουν οι επιζώντες.

Νωρίτερα η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο επιζώντες, ένας Τυνήσιος και ένας Σύρος, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο πλοίαρχος κι ένα μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου, τέθηκαν υπό κράτηση εν πλω, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής μεθαύριο Πέμπτη για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, έπειτα από μια σειρά ναυαγίων με πάνω από 1.600 νεκρούς στη Μεσόγειο από την έναρξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς της HCR.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.