likourezos-sin-708Το Forbes τον έχει αποκαλέσει «ο κορυφαίος νομικός της Ελλάδας». Με αστική καταγωγή και στιβαρές νομικές σπουδές, πολυμήχανος και επικοινωνιακός, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος εξομολογείται σε ένα αφιέρωμα 10 σελίδων στο ΒΗΜΑgazino ότι διανύει μια περίοδο έντονης αυτοκριτικής, στην δημοσιογράφο Λένα Παπαδημητρίου.

«Υπήρξα αναμφισβήτητα αλαζών στα πρώτα μου χρόνια. Όχι στο δικαστήριο αλλά γενικά, και στην κοινωνική μου ζωή…Οσο για εκείνο το «Επάγγελμα Λυκουρέζος» που είχαν γράψει, διερωτώμαι πολλές φορές αν αποτυπώνει την πραγματικότητα» δηλώνει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος στα 81 του χρόνια σήμερα δείχνει αποφασισμένος να δικηγορήσει για μια εικοσαετία ακόμη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γεννήθηκε στo Κολωνάκι από μια οικογένεια δικηγόρων και επιφανών Αθηναίων της εποχής. Ο παππούς του Κωνσταντίνος ήταν επιφανής εισαγγελέας, ενώ ο πατέρας του Παυσανίας διακρίθηκε στη δικηγορία αλλά και στην πολιτική, αφού διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Παπάγου.

(Δεξιά, ο πατέρας του Παυσανίας Λυκουρέζος, με τον Μαρκεζίνη)


«Η μεγαλοαστική καταγωγή μου, παρότι το τονίζω, η οικογένειά μου δεν ήταν ποτέ πλούσια, μου στέρησε το drive. Θα είχα πιο δυνατά κίνητρα αν είχα αιστανθεί μεγαλύτερη πίεση στα πρώτα μου χρόνια. Πάντα θαύμαζα αυτούς που ξεκίνησαν από το τίποτα» δηλώνει στο BHMAgazino.
Παρότι φλέρταρε με την αρχιτεκτονική και το θέατρο, ο νεαρός Λυκουρέζος κατέληξε σχεδόν νομοτελιακά στη Νομική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαϊδελβέργη. Ψηλός, γοητευτικός και ιδιαίτερα ευφυής, διακρίνεται για την υψηλή πνευματικότητα και τις υψηλές γνωριμίες του. Στα 30 του αναλαμβάνει την υπεράσπιση του εκδότη της «Ελευθερίας» Πάνου Κόκκα και διατελεί πληρεξούσιος δικηγόρος των Μάνου Χατζηδάκι, Νανάς Μούσχουρη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Νίκου Κούρκουλου.
Εγινε διάσημος όταν την 9η Σεπτεμβρίου 1974 κατέθεσε μήνυση κατά της χούντας, μια πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. «Ηταν μια έμπνευση που είχα καθήμενος μια νύχτα στο γραφείο μου. Ο μακαρίτης ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος που είχε ετοιμάσει αντίστοιχη μήνυση δεν θα μου το συγχωρήσει ποτέ» δηλώνει.


Αλλά τα ελληνικά σύνορα δεν του αρκούν και το 1999 ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κατέθεσε μήνυση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, προσερχόμενος ο ίδιος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

(Με τον Ράτκο Μλάντιτς)


Σήμερα το γραφείο του, με είκοσι δικηγόρους και ασκούμενους παραμένει ένα από τα πλέον ισχυρά των Αθηνών. Στην σημερινή ατζέντα του συγκαταλέγονται η υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, η υπόθεση των υποβρυχίων (συνήγορος του επιχειρηματία Μιχάλη Ματαντού), η υπόθεση Τσοχατζόπουλου (μέχρι πρότινος συνήγορος του Γιάννη Σμπώκου), το ΤΑΙΠΕΔ (για την επένδυση στο Ελληνικό).
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έγινε για μεγάλο διάστημα ο εγχώριος εκπρόσωπος του σταρ σύστεμ της ποινικής δικαιοσύνης. Ο αεράτος δικηγόρος με την εκκεντρική εμφάνιση, το φλογερό βλέμμα και τα λευκά μαλλιά να ανεμίζουν, με την ευρυμάθεια, την αστική ευγένεια και τον δυνατό λόγο δεν θα αργήσει να ανακηρυχθεί σε σταρ της Ευελπίδων και της ιδιωτικής τηλεόρασης.

«Το σταριλίκι είναι ένα από τα αρνητικά. Με εμένα ξεκίνησε κατ’ουσίαν η ιστορία του δικηγόρου σταρ…Το σταριλίκι μου έδωσε βέβαια τη δυνατότητα της αναγνωρισιμότητας και μου επέτρεψε να εκλεγώ βουλευτής χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Πήρε όμως και μια διάσταση που υπονόμευσε τη σοβαρότητα και την ακεραιότητα της ποινικής δικηγορίας» ομολογεί σήμερα ο βαθυστόχαστος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και προσθέτει:
«Δεν το μετανιώνω. Οσο κρατούσε τη γλένταγα τη δημοσιότητα! Δεν την έκρυψα ποτέ, δεν την κακοποίησα, πιστεύω ποτέ. Κάποια στιγμή όμως της είπα: «Κάνε πίσω…»».


Μπον βιβέρ, μέλος της κοσμικής Αθήνας, γνώρισε τη Ζωή Λάσκαρη τον Φεβρουάριο του 1976, στο δικηγορικό του γραφείο. Η υπόθεση αφορούσε μια συμβατική εμπλοκή σχετικά με μια θεατρική περιοδεία της διάσημης σταρ στη Γερμανία. Ο γνωστός ποινικολόγος προσκαλεί τη «Ζωίτσα» για δείπνο στου Ζαφείρη στην Πλάκα. Το φλερτ του ήταν επίμονο και αδιάκριτο, αφού η 36χρονη τότε Ζωή Λάσκαρη θεωρείται η ωραιότερη γυναίκα της χώρας. Τέσσερις μήνες αργότερα, παντρεύονται σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Κουμπάρος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Θα αποκτήσουν μια κόρη, την Μαρία Ελένη. Η Ζωή Λάσκαρη έχει ήδη μια κόρη, την Μάρθα, από τον πρώτο της γάμο με τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτρουμάνο, ενώ ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έχει δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του με την βραζιλιάνα Αλίσια Κοριολάνο.

(Η Μάρθα, η Ζωή, η Μαρία-Ελένη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος)

«Όταν παντρευτήκαμε έβαζαν στοιχήματα ότι με τη σταρ ο γάμος δεν θα κρατήσει. Θέλει δύο βέβαια αυτό το παιχνίδι για να πετύχει» δηλώνει η Ζωή Λάσκαρη στο ΒΗΜΑgazino.
Ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση; «Ότι είναι ο σατανικός, ραδιούργος κα ιντριγκαδόρος δικηγόρος…Θα γίνει βέβαια σκληρός για να προστατεύσει τον πελάτη του. Για τον πελάτη του ναι, δίνει ρέστα. Αλλά ιντριγκαδόρος ο Αλέξανδρος! Καμία σχέση. Εγώ βλέπω ένα αρνί» προσθέτει η Ζωή Λάσκαρη με το πληθωρικό της γέλιο.


Τι άφησε στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο η ποινική εμπειρία και ο χρόνος:
«Με έκανε να συνειδητοποιήσω πολύ πιο καθαρά την ανθρώπινη άβυσσο. Το πόσο εν δυνάμει όλοι μας μπορεί κάποια στιγμή να διαπράξουμε άδικο πράξη. Εγώ δεν έφτασα ποτέ μέχρι σήμερα στη ζωή μου στο σημείο να δοκιμαστούν τα όριά μου, να πω ότι σχοινοβατώ… Όμως θεωρώ, και ίσως είναι μια ακραία τοποθέτησή μου, ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει αυτόχειρες ή εγκληματίες…»

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.