Apps χωρίς χρέωση data στην Ευρώπη μέσω Internet.org, υπόσχεται ο ΜαρκΟι αποσύρσεις συμμετοχών από το Internet.org στην Ινδία έχει

αναθερμάνει την συζήτηση για το «ανοικτό», ουδέτερο Ίντερνετ, την ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο οποίο έχει βάλει στόχο να διευρύνει ο επικεφαλής του Facebook. Δωρεάν υπηρεσίες σημαίνει επιλεκτική προτεραιότητα, φωνάζουν Ινδοί υπέρμαχοι της Ουδετερότητας του Διαδικτύου.

Απαντώντας σε μέλη του κοινωνικού δικτύου που δημιούργησε στις 14 Απριλίου 2015, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ πρόσθεσε την Ευρώπη στις ηπείρους που προτίθεται να προσφέρει δωρεάν ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο Ίντερνετ, μέσω της πρωτοβουλίας Internet.org. Ωστόσο, στην Ινδία έχουν ήδη αρχίσει να υπαναχωρούν από το εγχείρημα.

«Ναι, θέλουμε να επεκτείνουμε το Internet.org οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται να συνδέονται στο Ίντερνετ. Ξεκινάμε δίνοντας προτεραιότητα στις χώρες όπου υπάρχουν οι περισσότεροι μη συνδεδεμένοι άνθρωποι, με την συνεργασία των παρόχων δικτύου και τις κυβερνήσεις που επιδεικνύουν τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό για συνεργασία με το Internet.org για να συνδεθούν όλοι online στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται», ήταν η απάντηση του 30χρονου Μαρκ.

  • Πάντως, σύμφωνα με την κατάταξη της Ένωσης ITU για το 2014, το 78% των νοικοκυριών στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην αμερικανική ήπειρο είναι χαμηλότερο: 57,4%.

Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία Internet.org της Facebook Inc. είναι, μέσω συνεργασιών με παρόχους πρόσβασης, περιεχομένου και υπηρεσιών, να προσφέρει δωρεάν ένα πακέτο βασικών υπηρεσιών από το ομώνυμο app, όπως για παράδειγμα, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το αποκτηθέν WhatsApp, ίσως μια μηχανή αναζήτησης και άλλες υπηρεσίες, όπως η πρόβλεψη του καιρού. Με ένα τέτοιο πακέτο, θα έχουν την ευκαιρία να διακρίνουν τι μπορεί να τους προσφέρει η πρόσβαση στο Ίντερνετ, έχει εξηγήσει ο νεαρός δημιουργός σε συνέντευξή του στο TechChunch.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Internet.org είναι να παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, όχι όμως ευρυζωνική, τουλάχιστον προς το παρόν. Στην προσπάθεια, περιλαμβάνονται και καινοτόμα εγχειρήματα για την μέθοδο μετάδοσης δεδομένων, όχι μόνο ως προς το μέσο (μέσω δορυφόρων, drones ή άλλων μέσων), αλλά και ως προς την τεχνολογία μετάδοσης (π.χ. βελτιστοποίηση της συμπίεση δεδομένων, την δρομολόγηση κ.ά.).

Προς το παρόν, το Internet.org αφορά την Ζάμπια, την Γκάνα, την Κολομβία, την Κένυα, την Τανζανία, την Ινδονησία και την Ινδία, μεταξύ άλλων. Στην Ινδία όμως, η παροχή δωρεάν πρόσβασης σε 37 δικτυακούς τόπους αναθέρμανε την συζήτηση για την επονομαζόμενη Ουδετερότητα του Διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση θα πρέπει να είναι ισότιμη.

Στην προκειμένη περίπτωση η πρόσβαση στους συνεργαζόμενους δικτυακούς τόπους προωθείται δωρεάν και αυτό δεν θεωρήθηκε δίκαιο ή συμβατό με την αρχή της ουδετερότητας. «Μια μεγάλη επιχείρηση, μπορεί να επιλέγει ποιος έχει πρόσβαση σε τι και πόσο γρήγορα, και αυτό επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών» σημειώνει χαρακτηριστικά μια από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες, η Cleartrip, η οποία αποσύρθηκε από την συνεργασία.

Και άλλοι συνεργαζόμενοι δικτυακοί τόποι και υπηρεσίες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από το σχήμα, όπως μεγάλοι ειδησεογραφικοί δικτυακοί τόποι, ενώ οι “Net Neutrality India” έχουν διοργανώσει μεγάλη καμπάνια μέσω Twitter, καλώντας όλους να αποχωρήσουν από το Internet.org.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.