Φωτογραφική έκθεση του Ορέστη Κουράκη

ptolem 4ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Τα στεφάνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι μία από τις πλουσιότερες και ωραιότερες συλλογές στον κόσμο. Τα άνθινα ή φυλλοφόρα στεφάνια ήταν σε ευρύτατη χρήση από πολύ πρώιμους χρόνους, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην αρχαιότητα.

Κατασκευάζονταν από διάφορα φυτά της ελληνικής φύσης, βαλανιδιά, δάφνη, κισσό, μυρτιά, ελιά. Με την αφθονία των πολύτιμων μετάλλων της Μακεδονίας οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά τον 4ο αιώνα π.χ. εξαιρετικές συνθέσεις σε χρυσό, επιχρυσωμένο χαλκό και σπανιότερα σε άργυρο.

Τα στεφάνια κοσμούσαν τις κεφαλές των ανδρών, των γυναικών, αλλά και των παιδιών σε ιδιαίτερες ή σημαντικές στιγμές της ζωής τους, στο γάμο, σε διάφορες θρησκευτικές τελετές δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, σε επετειακά ή αθλητικά γεγονότα, στα συμπόσια και ακολουθούν τους κατόχους τους στη μετά το θάνατο κατοικία τους. Το ακριβό υλικό της κατασκευής τους αποτελούσε ένδειξη ευμάρειας, κοινωνικής τάξης και αξιωμάτων.

Τα στεφάνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης φωτογραφήθηκαν από τον φωτογράφο Ορέστη Κουράκη κατά το χρονικό διάστημα από το 2007-2011 με αφορμή διάφορες εκθέσεις.

Ως Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης, πιστοί στις ποιοτικές δράσεις μας, συνεργαζόμαστε αυτή την φορά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και με το Παλαιοντολογικό – Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, έτσι ώστε να δώσουμε στο κοινό της ευρύτερης περιοχής την ευκαιρία να δει μέσα από την ματιά του καταξιωμένου φωτογράφου Ορέστη Κουράκη, την τέχνη που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας χρυσικοί τεχνίτες Μακεδόνες.
ptolem 2

ptolem 1

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 18 Απριλίου στις 07:00 το απόγευμα. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με εισηγητές:
α) Ποληξένη Αδάμ – Βελένη (ΔΡ Αρχαιολόγος – Θεατρολόγος, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείο Θεσσαλονίκης) Θέμα: Χρυσά στεφάνια Μακεδονίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσ/νικης
β) Ορέστης Κουράκης (Φωτογράφος) Θέμα: Η λάμψη του χρυσού μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Διάρκεια έκθεσης 18 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2015

ptolem 3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.