χρεοςΌσο το δράμα της διαπραγμάτευσης παρατείνεται με νέα «επεισόδια», τόσο παραμένουν ενεργά τα σενάρια για τα δυσμενή ενδεχόμενα Graccident, ή ακόμα και εντός Grexit, που μπορούν να φέρουν αντιμέτωπες την ελληνική οικονομία και την κοινωνία με ένα πολύ πολύ δύσκολο Grecovery.

«Ακόμα και η παράταση της αγωνίας προκαλεί τεράστιο πλήγμα, με την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να παλεύουν με το τέλος των ρευστών», αναφέρουν αρμόδια στελέχη της αγοράς. Τραπεζικοί κύκλοι περιγράφουν μία κλιμάκωση με πιθανά «ατυχήματα» capital controls, «φωτογραφίζοντας» τις κρίσιμες ημερομηνίες που συνδέονται με τις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Διπλωματικές πηγές από Βρυξέλλες πάνε πιο πέρα: ομιλούν για τον μεγάλο «κόμβο» του Ιουνίου, όταν η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τέλος της τετράμηνης παράτασης και την επόμενη ημέρα… Το σύμφωνο ανάπτυξης, που ζητά η κυβέρνηση, το 3ο δάνειο, που φέρνουν πηγές των δανειστών στο τραπέζι, ή σενάρια δυσμενούς εξέλιξης με «ουκρανικού τύπου λύση» δανείου-εξόδου…

Ο κρίσιμος Ιούνιος

«Σε κάθε σενάριο η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια, ίσως μάλιστα τα πιο πολλά λεφτά θα είναι αναγκαία αν υπάρξει ένα ατύχημα, ένα απευκταίο σενάριο ατυχήματος», αναφέρουν οικονομολόγοι. Εξηγούν ότι, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα θα χρειαστεί άμεσα κεφάλαια «δεκάδων δισ. ευρώ προκειμένου να λειτουργήσει ένα συνεκτικό σχέδιο εξισορόπησής της σε νέες συνθήκες».

Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που υποστηρίζουν ένα «ουκρανικού τύπου», όπως το ονομάζουν, σενάριο. Και για να… εξηγήσουν τι εννοούν, θυμίζουν την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ουκρανία των 50 εκατομμυρίων για ένα μικρό δάνειο διάσωσης…

«Πρέπει να πείσει η Ελλάδα για τις δεσμεύσεις της, ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτό από τα κράτη και τα κοινοβούλια ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, δεν πρέπει να το θεωρεί δεδομένο», αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, απευχόμενες την επαλήθευση τέτοιου ενδεχόμενου.

«Ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία στελέχη υπενθυμίζουν συνεχώς ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι λύση και ενέχει πολύ μεγάλο κόστος», αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Και θυμίζουν την τοποθέτηση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ και κορυφαίου στελέχους των διαπραγματεύσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το 2012, για το υπέρογκο κόστος για τη χώρα από μία έξοδο, που θα φέρει τεράστια υποτίμηση, αναδιανομή πλούτου υπέρ των «εχόντων» αλλά και πιθανή επικράτηση «ακραίων» δυνάμεων.

Το… καλό (;) σενάριο του Ιουνίου

Η κυβέρνηση επιχειρεί ένα σύμφωνο ανάκαμψης και ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα – δηλαδή, όταν τελειώσει το 4μηνο της παράτασης, την 30ή Ιουνίου 2015. Μάλιστα, στο 24 σελίδων σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα περιγράφονται αναλυτικά δεκάδες δράσεις για κάθε πεδίο.

Η συντριπτική πλειονότητα των παρεμβάσεων έχει ένα κοινό χρονικό σημείο: εκκίνηση εντός ή μετά τον Ιούνιο του 2015. «Ουσιαστικά πρόκειται για έναν προάγγελο, ένα πρόπλασμα των μέτρων του νέου σχεδίου», που επιχειρεί η Αθήνα, αναφέρουν αρμόδια στελέχη. «Μόνο που το σχέδιο αυτό πρέπει να περάσει από διπλές συμπληγάδες», συνεχίζουν, δεδομένης της κάθετης άρνησης της κυβέρνησης για τρίτο δάνειο, το οποίο εκτιμάται ότι «μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» και τον γερμανικό «άξονα» να θεωρεί αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από νέα χρηματοδότηση», προειδοποιούν κοινοτικές πλευρές. «Ακόμα και αν γίνει ένα θαύμα, αν υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα Πορτογαλίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς μαξιλάρι – αυτό ήταν άλλωστε και το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης το 2014». Δηλαδή, εξηγούν, προανήγγειλε έξοδο χωρίς να είναι έτοιμη…

Δεν φτάνουν τα 7,2 δισ.

«Ακόμα και αν έρθουν τα 7,2 δισ. ευρώ του πακέτου των δόσεων που συνδέεται με την αξιολόγηση, πλέον δεν φτάνουν για να ορθώσει ανάστημα η οικονομία, που παραπαίει», αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Εξηγούν ότι:
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται πλέον κάθε μήνα κατά 1 δισ. ευρώ, καθώς το κράτος πληρώνει τα… βασικά.
• Τα έργα του ΕΣΠΑ, για τον ίδιο λόγο, έχουν σταματήσει, από μεγάλα οδικά έργα έως πληρωμές παιδικών σταθμών.
• Η αγορά προχωρά σε «στάση», καθώς οι καταναλωτές φοβούνται τις αγορές και οι επιχειρηματίες το ίδιο.
«Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4%, έναντι 2,9% αρχικής πρόβλεψης, που εκτιμά η κυβέρνηση, ίσως αποδειχθεί αισιόδοξο σενάριο», αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Στο ίδιο το κείμενο των ελληνικών θέσεων γίνεται πλέον παραδοχή για μεταφορά της ανάκαμψης κατανάλωσης και επενδύσεων για το 2ο εξάμηνο…
Και όσο μειώνεται ο πήχης της ανάπτυξης, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για μέτρα, επεκτείνοντας το σπιράλ της ύφεσης», επισημαίνουν.

Οι εκκρεμείς δόσεις

Η κυβέρνηση ζητά -το μέγιστο- 7,2 δισ. ευρώ από τις δόσεις (1,8 από κέρδη ομολόγων, 1,8 δισ. ευρώ από το δάνειο της Ε.Ε. και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) και ακόμα 1,2 δισ. ευρώ από το επιπλέον ποσό του ΤΧΣ. Δεν έχει καν συνδεθεί η αξιολόγηση με επιπλέον δόσεις 3,5 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από το 2014 από το ΔΝΤ και για άλλα 2 δισ. ευρώ κέρδη ομολόγων, που πρέπει να έρθουν φέτος. «Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 έχει πάει πίσω πολύ μεγάλα ποσά, που στοιχίζουν στην οικονομία», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.