Τι προβλέπει το πλάνο των Ευρωπαίων
ευρω δραχμη  ευρωπη
Λύση με νέο δάνειο τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ και τη φιλική ονομασία «δάνεια έναντι μεταρρυθμίσεων» – αντί για μνημόνιο – προκρίνουν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η «Realnews», το σχέδιο που επεξεργάζονται οι εταίροι περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 0,65% για να αποπληρωθούν τα παλαιότερα δάνεια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το πλάνο των Ευρωπαίων προβλέπεται άμεση αποπληρωμή των ακριβών και βραχυπρόθεσμων δανείων του ΔΝΤ με χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια από τον EFSM/ESM, σε ένα συνδυασμό κινήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε γνώση της Lazard, την οποία έχει προσλάβει η κυβέρνηση ως σύμβουλο για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Τα στοιχεία που είναι σε γνώση της Lazard αναφέρουν ότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν κοντινές μεταξύ τους ημερομηνίες λήξης, μόλις έξι ετών και μέχρι το 2019 η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει επιστρέψει κεφάλαια ύψους 19 δισ. ευρώ.

Τα 19 δισ. αποτελούν τον μεγάλο όγκο των δανειακών αναγκών για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα με πολύ υψηλά επιτόκια της τάξης του 3% και 4%.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το δάνειο που θα φτάνει τα 50 δισ., με επιτόκιο 0,65%, θα έχει μέση λήξη στα 50 χρόνια, ενώ στα 50 χρόνια θα παραταθεί η μέση λήξη και στα υπόλοιπα δάνεια του EFSF/ESM. Ο EFSF/ESM ενδεχομένως θα περικόψει και το τέλος δανεισμού (service free). Η χώρα δεν θα χρειαστεί να λάβει τα ακριβά υπόλοιπα δάνεια του προγράμματος του ΔΝΤ, ύψους 16 δισ. ευρώ, και το Ταμείο θα μείνει στη χώρα μας μόνο ως εταίρος και ελεγκτής στο πλαίσιο του προγράμματος των πιστωτών, όπως έγινε και στην Ισπανία. Το νέο δάνειο θα μειώσει εξαιρετικά τον όγκο και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους σε όρους καθαρής αξίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.