Αναλυτικά παραδείγματα

Τσουχτερά σημειώματα έρχονται από την εφορία «Παγίδες» υπερφορολόγησης για περίπου ένα εκατομμύριο αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων κρύβει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος εφαρμόζεται πλήρως από το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι «παγίδες» έχουν στηθεί μέσω των διατάξεων για τα τεκμήρια και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, καθώς υποχρεώνουν πάρα πολλούς φορολογουμένους που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα προερχόμενα κατά ποσοστό άνω του 50% από εμπορικές δραστηριότητες, ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους!

Oπως προκύπτει από αναλυτική εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Αικ. Σαββαΐδου, με την οποία δίδονται οδηγίες προς όλες τις ΔΟΥ:

1) Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έτους 2014 προερχόμενα αποκλειστικά από την ατομική άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρων επαγγελμάτων αν κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ζημιές αντί για κέρδη θα φορολογηθούν και φέτος -με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων- για τεκμαρτά εισοδήματα επί των οποίων θα κληθούν να καταβάλουν φόρο υπολογισμένο με 26% από το πρώτο ευρώ.

Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με ατομική εμπορική επιχείρηση που είχε ζημιά 5.000 ευρώ το 2014 λόγω οικονομικής κρίσης, εφόσον κατοικεί σε ιδιόκτητο, ενοικιαζόμενο ή δωρεάν παραχωρούμενο διαμέρισμα 70 τ.μ. και κατέχει Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.500 κ.εκ, παλαιότητας 4 ετών, θα φορολογηθεί, βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, για εισόδημα 12.200 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης + 2.800 ευρώ τεκμήριο διαμερίσματος + 6.400 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου = 12.200 ευρώ) με συντελεστή φόρου 26%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.172 ευρώ.

2)Οι αγρότες θα πληρώσουν φόρο επί του τερκμακτού εισοδήματος 13% από το πρώτο ευρώ με προκαταβολή φόρου 55%.

Για παράδειγμα αγρότης με ζημιά 3.000 ευρώ, μονοκατοικία 80 τμ και ΙΧ 1.400 κυβικών παλαιότητας 10 ετών νθα φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για 10.480 ευρώ με συντελεστή 13%. Έτσι θα πληρώσει 1.362,40 ευρώ και επιπλέον θα επιβαρυνθεί με προκαταβολή φόρου 55% δηλαδή άλλα 749,32 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.