tsipraw -ΤΣΙΠΡΑΣΤα τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα περιγράφουν οι αναλυτές της Bank Of America Merill Lynch σε νέα έκθεση στην οποία, ωστόσο, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία.

Οι αναλυτές του διεθνή οίκου παρουσιάζουν ένα καλό σενάριο στο οποίο ο Τσίπρας αποφασίζει να ακολουθήσει ένα δρόμο ανάλογο με εκείνο του Βραζιλιάνου πρώην προέδρου Λούλα, το κακό είναι μια προσωρινή συμφωνία Ελλάδας και Ευρωζώνης, η οποία δεν θα έχει γερές βάσεις, ενώ το καταστροφικό είναι η σύγκρουση και το Grexit.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA είναι δύσκολο να εκφράσει κάποιος αντιρρήσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι θα εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.

Χαρακτηριστικά η Merill Lynch επισημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να αποφύγει τις υπαναχωρήσεις και να μην καταργήσει μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και να μην εφαρμόσει μέτρα που μπορούν να πλήξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Αναλυτικά τα τρία πιθανά σενάρια

Το καλό: Η Ελλάδα αρχίζει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις 20 Φεβρουαρίου. Μόλις ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις οι εταίροι συμφωνούν σε εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα, ενώ ίσως υπάρξει και συμφωνία για το χρέος της χώρας. Μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα ίσως θα μπορέσει να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ, στο τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016 ίσως υπάρξει και συμφωνία για το χρέος με συμμετοχή του επίσημου τομέα. Εάν η Ελλάδα κερδίσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές τότε, το 2016, η οικονομία θα μπορέσει να βιώσει μια ταχύτατη ανάπτυξη.

Το κακό: Είναι το σενάριο του αργού θανάτου και εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους. Η Ελλάδα συμφωνεί να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις για να πείσει τους εταίρους να εκταμιεύσουν μέρος των κεφαλαίων για τη χώρα ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Η Ελλάδα, ωστόσο, παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εξαρτημένες από την ΕΚΤ και η οικονομία δεν καταφέρνει να επιβιώσει για μακρό χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αλλά και του bank run δεν εξαλείφεται, συνεπώς, το σενάριο αυτό παραμένει μη βιώσιμο.

Το καταστροφικό: Βάση του χειρότερου δυνατού σεναρίου, όπως το αναλύει η Bank of America Merill Lynch, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται αξιόπιστα έναντι των εταίρων της για τις μεταρρυθμίσεις. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ διακόπτουν το τρέχον πρόγραμμα και η ΕΚΤ αρνείται νέα αύξηση του ELA.
Οι εκροές καταθέσεων αυξάνονται και η Ελλάδα και η χώρα δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής σε Κομισιόν και ΔΝΤ. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν «αφυπνιστεί» από αυτά τα σοκ και δεν οδηγηθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε το Grexit θα γίνει αναπόφευκτο. Είτε θα το προκαλέσει η Ευρώπη επιτρέποντας στην Ελλάδα να μείνει στη ΕΕ ή θα είναι η μοναδική επιλογή που θα έχει η κυβέρνηση για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας της.

Πως αυτά τα τρία περιπλέκονται

Ωστόσο, η BofA επισημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί να βρεθεί κοντά στο κακό ή το καταστροφικό σενάριο προτού, τελικά, ανοίξει ο δρόμος για το καλό σενάριο.

Εκείνο, όμως, που μένει ανοικτό είναι το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να πείσει τα δικά της στελέχη να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για διακοπή της λιτότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και άρση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Αυτό θα έχει πολιτικό κόστος και ίσως οδηγήσει ακόμη και σε απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έχει υποσχεθεί πως θα διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ και θα εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, έχουν διαφορετική άποψη και αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και αλλαγές στη σύνθεσή της και μια νέα κυβερνητική συνεργασία.

Η BofA δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τυχόν νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, το οποίο θεωρούν ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα με δεδομένη την ισχυρή στήριξη των Ελλήνων για την Ευρωζώνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.