Αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το επίδομα σίτισης στην ΔΕΗ
λαφαζανησ

«Η ΔΕΗ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί , δεν διαιρείται και δεν εκχωρείται», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης κατά την

αντιπαράθεση που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη για το επίδομα σίτισης ύψους 6 ευρώ στους εργαζομένους της ΔΕΗ. Αυτό προβλέπει η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα επιβαρύνει την επιχείρηση με 35 εκ. ευρώ ετησίως, κάνοντας λόγο για «προνόμια σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων». 

Ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε, κατ’ αρχήν, ότι οι σχετικές συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της διοίκησης της επιχείρησης ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και όπως είπε «όταν ανέλαβα εγώ είχαν τελειώσει και η νέα συλλογική σύμβαση είχε συνομολογηθεί και ζητάτε από εμένα να κάνω παρέμβαση σε μια συλλογική διαπραγμάτευση;». «Δεν μπορούσε να γίνει παρέμβαση από την κυβέρνηση, όπως έκανε η δική σας κυβέρνηση με ωμό και ξεδιάντροπο τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας: «Δεν έδωσα ούτε πράσινο ούτε κόκκινο φώς. Σεβάστηκα το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι ελεύθερες και δεν τις διεξάγει η κυβέρνηση αλλά η διοίκηση της επιχείρησης».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για «ευτελή προπαγάνδα». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι επίδομα σίτισης έχουν διαπραγματευθεί και λαμβάνουν και άλλες επιχειρήσεις όπου το δημόσιο είναι μέτοχος όπως τα ΕΛΠΕ (4,80 ευρώ), η ΣΤΑΣΥ (4 ευρώ), αλλά και η ΔΕΣΦΑ κ.ά.   «Έχετε δει συλλογική σύμβαση ή τις απεχθάνεστε γενικώς; Αν δείτε περιέχουν σειρά από όρους που αφορούν επιδόματα, ειδικές παροχές, ειδικές διευκολύνσεις και είναι εύλογο αυτό», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης κάνοντας λόγο για «ονειρικά κατασκευάσματα ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων».

«Αυτό που απεχθάνομαι είναι να χωρίζονται οι εργαζόμενοι σε πατρίκιους και πληβείους, όπως και τις πολιτικές ηγεσίες που εξαργυρώνοντας κομματικά γραμμάτια κλείνουν το μάτι στους συνδικαλιστές», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Μάλιστα επισήμανε ότι δεν του κάνει εντύπωση αφού «χεράκι – χεράκι πηγαίνατε με τον κ. Φωτόπουλο μέχρι που αποφασίσατε να μην τον βάλετε στα ψηφοδέλτιά σας». «Και αν έρθουν και άλλοι και ζητήσουν τέτοια προνόμια τι θα κάνετε, θα τους τα δώσετε;», διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» και για «μικρά φέουδα εξουσίας που μπορούν να διαπραγματεύονται με πολιτικές πλάτες -και εν προκειμένω με την δική σας κυβέρνηση».

«Επιμένετε σε αστήριχτα επιχειρήματα», αντέδρασε ο κ. Λαφαζάνης καταλογίζοντάς του «νεοφιλελεύθερη εμπάθεια». «Πού ήσασταν όταν υπογράφηκε το επίδομα σίτισης στα ΕΛΠΕ, στην ΣΤΑΣΥ, στην ΔΕΣΦΑ και αλλού;», τον ρώτησε, κατηγορώντας τον ότι «αυτό που τον ενοχλεί είναι η ΔΕΗ».

«Είναι στο στόχαστρο της ΝΔ, θέλατε να την τεμαχίσετε και να την ξεπουλήσετε. Γιατί είναι βάρος για εσάς και δεν χάνετε την ευκαιρία να της επιτίθεστε», είπε στον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Όμως δεν θα σας περάσει. Η ΔΕΗ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί , δεν διαιρείται και δεν εκχωρείται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.