Η διαφωνία Τσίπρα-Μέρκελ για την αξιολόγηση και τη συμφωνία της 10ης Ιανουαρίου – Τι επισημαίνουν οι Financial Times για το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΥΡΩΠΗ
Παρασκήνιο από τα όσα ειπώθηκαν στην οχταμερή συνάντηση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, τη σύγκληση της οποίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτει ο ανταποκριτής των Financial Times στη βελγική πρωτεύουσα Πίτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με τις πηγές του δημοσιογράφου των FT ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη συζήτηση με αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση με λίγους όρους, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του μπορεί να μην τα καταφέρει έως το τέλος Απριλίου (σ.σ. να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις) χωρίς μια «ένεση» από τα χρήματα του πακέτου διάσωσης. Το αίτημά του, προσθέτει ο Σπίγκελ, όμως κράτησε μόνο τα πρώτα δέκα λεπτά, μέχρι δηλαδή οι υπόλοιποι παριστάμενοι ηγέτες να τον πείσουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Αντίθετα, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος των FT, το μεγαλύτερο τμήμα της συζήτησης επικεντρώθηκε στο λογιστικό κομμάτι, στο οποίο, όπως γράφει, οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν προβάλει εμπόδια στα τενικά κλιμάκια που ζητούν πρόσβαση στα δεδομένα προκειμένου να αξιολογήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας.

Τα τεχνικά κλιμάκια και η στάση των Ελλήνων απέναντι σε αυτά ήταν κατά τον Σπίγκελ και το αντικείμενο της παρατηρήσης που έκανε ο Μάριο Ντράγκι στον Αλέξη Τσίπρα ότι, δηλαδή, έχουν τύχει άσχημης συμπεριφοράς από τους οικοδεσπότες Έλληνες. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις πηγές των FT ήταν ότι τέτοιου είδους πρόσβαση θα ήταν μια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Στο σημείο αυτό παρενέβη η Άνγκελα Μέρκελ η οποία υπενθύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι όλα τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ υπόκεινται σε ετήσιες αξιολογήσεις για τις οποίες προϋποτίθεται η πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία της εκάστοτε χώρας.

Ο ανταποκριτής των FT σημειώνει, επίσης, το γεγονός ότι ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν, δηλαδή, ολοκληρώθηκε η οχταμερής συνάντηση υπήρχε μια αρχική συμφωνία, λίγες ώρες αργότερα οι εμπλεκόμενες πλευρές φάνηκαν να διαφωνούν για το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία.

«Δύο ημέρες εντατικών και συχνά εχθρικών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε κάτι λίγο παραπάνω από την επανάληψη των συνομιλιών πριν από ένα μήνα την οποία τότε οι αξιωματούχοι χαιρέτησαν ως την αποφασιστική συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσει ένας τελικός έλεγχος του πακέτου διάσωσης» γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ παραθέτοντας, στη συνέχεια, τη διαφωνία Μέρκελ-Τσίπρα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος όρισε ως αρχικό σημείο για τον Έλληνα πρωθυπουργό το κείμενο της 10ης Δεκεμβρίου με τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε, κατά τους FT, ότι η κυρία Μέρκελ κάνει λάθος. «Είπα στους άλλους ηγέτες ότι περιμένετε να περάσω αυτή την αξιολόγηση και να εφαρμόσω μέτρα που δεν εφάρμοσε ο κ. Σαμαράς; Η απάντηση ήταν όχι» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι Financial Times γράφουν, τέλος, επικαλούμενοι Έλληνες τραπεζίτες, ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ένα έντονο πρόβλημα ρευστότητας καθώς χρειάζεται φρέσκες πηγές χρηματοδότησης προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος αυτού του μήνα μετά τη μείωση κατά 1 δισ. ευρώ των εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.