ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΚΥΠΡΟΣ Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ  ΧΡ. ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η επιμονή της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) , Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, να παραμείνει στην θέση της οδήγησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της κυρίας Γιωρκάτζη από τη θέση της.

Ο γενικός εισαγγελέας, εφόσον κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα, θα αποταθεί στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση.

Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητά προσφυγή στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για την παύση διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά την συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την κυρία Γιωρκάτζη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με θλίψη διαπιστώνει ότι ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας και η προς αυτόν εμπιστοσύνη έχει σοβαρότατα τρωθεί».

Βασικός λόγος, τόνισε, αποτέλεσε το θέμα που έχει εγερθεί με τη σύγκρουση συμφερόντων της κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το οποίο, αν έφερνε εις γνώση του προέδρου δεν θα προέβαινε στο διορισμό της ως διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.

Η σύγκρουση συμφερόντων αυτή, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «με βάση το αναθεωρημένο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη απαγορεύεται ρητά και προκύπτει από το γεγονός ότι ο σύζυγός της ήταν και παραμένει ο δικηγόρος του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου».

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε ήδη σχετικώς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι».

Η κ. Γιωρκάτζη, μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπέβαλε την παραίτηση της. «Θέλω να σας πω ότι θα συνεχίσω ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να εκτελώ τα καθήκοντα μου απροσωπόληπτα και αντικειμενικά», ανέφερε.

Επίσης, σημείωσε ότι εξήγησε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «δεν έχουμε καμιά ένσταση ως Αρχή Εξυγίανσης να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της, αφού εξευρεθεί εκείνος ο κατάλληλος και εφικτός νομικός τρόπος, ώστε να μη μειωθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων και δεν θα μπω στη λεπτομέρεια γιατί κάποια στοιχεία αν μεταφερθούν αλλού μπορεί να μειωθεί η αξία τους».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δέχτηκε τα μη εκτελεστικά μέλη της Κεντρικής Τράπεζας. Ο ακαδημαϊκός Σταύρος Ζένιος επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σύγκρουση συμφερόντων στην Κεντρική Τράπεζα, που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του συμβουλίου, κάτι για το οποίο είχαμε γραπτώς ενημερώσει από τον περασμένο Οκτώβριο και μας είχαν διαβεβαιώσει ότι το θέμα είχε λυθεί, εντούτοις εξακολουθεί να υφίσταται και να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του συμβουλίου».

Σε ερώτηση για την λίστα δανείων των βουλευτών που δημοσιοποιήθηκε, ο κ. Ζένιος είπε ότι αυτό είναι κάτι που είχε γίνει εν αγνοία του Συμβουλίου, στο οποίο, πρόσθεσε, είχαν δοθεί επί του θέματος αντιφατικές πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.