Ανώτερος (Έλληνας) αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται πρόσθετα 1,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου για να αποφύγει την καθυστέρηση σε κάποιες πληρωμές μισθών και συντάξεων
ΤΑΜΕΙΟ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσουν άμεσα τις καταθέσεις τους, ποσά εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της τον τρέχοντα μήνα, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οι πληρωμές προς τους προμηθευτές του δημοσίου και η επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας μπορεί να ανασταλεί λόγω της κρίσης.

Αλλά άλλος ανώτερος (Έλληνας) αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται πρόσθετα 1,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου για να αποφύγει την καθυστέρηση σε κάποιες πληρωμές μισθών και συντάξεων, αντίθετα με όσα διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Την άνευ προηγουμένου μεταφορά των τραπεζικών καταθέσεων, στην οποία αντιτίθενται τα ταμεία, ακολουθεί μια απροσδόκητα απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο που έχει αφήσει το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθήσει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τη δόση ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ του ΔΝΤ στις 20 Μαρτίου.

Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και άλλες κρατικές οντότητες διατηρούν περί τα 2 δισεκ. ευρώ σε ταμειακά αποθέματα, ποσό που θα μπορούσε να διασώσει τα δημόσια οικονομικά, τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον επόμενο αν μεταφέρονταν στο Ενιαίο Ταμείο της ΤτΕ, η οποία διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 8 δισεκ. ευρώ των κρατικών φορέων.

“Η Ελλάδα θα έχει μια ανάπαυλα τον Απρίλιο, όταν θα έχει να εξυπηρετήσει μόνο 600 εκατ. ευρώ τόκων προς το ΔΝΤ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να εκταμιεύσει μέρος των 7,2 δισεκ. ευρώ της δόσης του δανείου που παρακρατούνται από την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση” σχολιάζει η εφημερίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.