μρβΘετικά μηνύματα για την κυβέρνηση αλλά και καμπανάκια περιέχει η δημοσκόπηση της MRB, 40 ημέρες μετά τις εκλογές.

Η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Star αποτυπώνει όχι μόνο την πρόθεση ψήφου, όπου αντανακλάται η χαώδης διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με 22,1% (41,3% έναντι 19,2%) αλλά και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για την συμφωνία με το Eurogroup, την προοπτική για το μέλλον, τις σχέσεις με τους εταίρους κλπ. Παράλληλα διατυπώνονται ενδιαφέρουσες απαντήσεις σχετικά με την δημοφιλία Τσίπρα-Βαρουφάκη αλλά και τα εσωκομματικά ζητήματα στο κυβερνών κόμμα.

Πρόθεση ψήφου

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές», το 41,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το 19,2% απαντά ΝΔ. Ακολουθούν, το ΠΟΤΑΜΙ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ισοψηφούν με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στην Βουλή, καθώς εμφανίζει ποσοστό μικρότερο του 3% και συγκεκριμένα 2,9%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 4,8%, ενώ το ποσοστό των «Αναποφάσιστων» αγγίζει το 10,6%.

Ποιές λέξεις σας εκφράζουν για την κυβέρνηση

Στην ερώτηση «ποιες δύο λέξεις σας εκφράζουν προσωπικά περισσότερο ως Έλληνα για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης»: το 51, 8% απαντά «ελπίδα», το 24,9% λέει «περηφάνια» και το 8,8% αισθάνεται «αυτοπεποίθηση».

Αντιθέτως, το 49,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αισθάνεται «ανησυχία», το 24,4% δηλώνει ότι «φοβάται», ενώ 12 στους 100 Έλληνες λένε πως «ντρέπονται» για τη στάση της νέας κυβέρνησης.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Στο ερώτημα «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα», η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς, σε σχέση με την προεκλογική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, για το 55,1% καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ένα 22,9 % εξακολουθεί να πιστεύει περισσότερο στον Αντώνη Σαμαρά. Για το 18,5% κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος, ενώ το 3,6% απαντά με την επιλογή «άλλος, δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (69%) βλέπουν θετικά τη μέχρι τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ διαφορετική εντύπωση έχει το 24,7% των ερωτηθέντων.

Τσίπρας – Βαρουφάκης

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (71,9%) ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει μια χαρά. Ωστόσο, ένα 24,9% δεν βλέπει με καλό μάτι τα έως τώρα πεπραγμένα του πρωθυπουργού.
Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη; Οι χειρισμοί του υπουργού Οικονομικών αξιολογούνται θετικά από το 70,4%, ενώ ένα 24,6% έχει αντίθετη άποψη.

Η νέα συμφωνία

Στο ερώτημα «πώς θα χαρακτηρίζατε τη νέα συμφωνία με τους εταίρους», όπως φαίνεται και στην παρακάτω κάρτα, η πλειοψηφία των Ελλήνων (70,3%) θεωρεί ότι είναι καλύτερη από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα.

Αντίθετη, ωστόσο, άποψη έχουν περίπου 20 στους 100 Έλληνες (ποσοστό 19,7%), οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη από την προηγούμενη

Για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39,1%), η νέα συμφωνία, σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί ή μάλλον αποτελεί συνέχιση του μνημονίου. Τρεις στους 10 Έλληνες (ποσοστό 31,2%), δε, βλέπουν τη συμφωνία σαν πραγματικά κάτι καινούργιο.

Παραμονή στο ευρώ ή grexit

Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την ασφάλεια των καταθέσεων και την παραμονή της χώρας στο ευρώ και όπως φαίνεται από την παρακάτω κάρτα, δεν συμφωνεί με εκείνους που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκληρύνει την στάση της προς τους εταίρους  ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε grexit ή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση “Εσείς θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους/ δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ” το 59,8% απαντάει “σίγουρα όχι” ή “μάλλον όχι”. Την ίδια ώρα ένα ποσοστό 38,4% απαντάει “σίγουρα ναι” ή “μάλλον ναι”.

Όσον αφορά την ερώτηση “εσείς προσωπικά θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους/ δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει άμεσα περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων” το 44,2% απαντάει “σίγουρα ναι” ή “μάλλον ναι”, την ώρα που ένα 52,2% λέει “σίγουρα όχι” ή “μάλλον όχι”.

Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την έρευνα, το 57,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εσωκομματικές διαφωνίες θα δημιουργήσουν αργά ή γρήγορα πρόβλημα στην κυβέρνηση, με το 38,7% να εκφράζει ωστόσο αντίθετη γνώμη.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.