tsipras - ΕΥΡΩΠΗΕν μέσω ενός πραγματικού αλαλούμ για το χρηματοδοτικό κενό και την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην Ελλάδα, οι φωνές από την Ευρώπη που μιλούν για τρίτο δάνειο – Μνημόνιο το καλοκαίρι ολοένα και πληθαίνουν.

Τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας έδωσαν τη θέση τους σε δηλώσεις αξιωματούχων και, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, όλα δείχνουν πως  η συζήτηση έχει μάλλον ανοίξει.

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετο δανεισμό το καλοκαίρι

Η «είδηση» για συζήτηση περί τρίτου δανείου ήρθε από… επίσημα χείλη, καθώς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε, όπως αναφέρει το Bloomberg πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλο δάνειο το καλοκαίρι.

«Η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί νέα βοήθεια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, καθώς, δεν είναι σίγουρο πως το καλοκαίρι οι αγορές θα θέλουν να την δανείσουν».

«Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε συζητήσει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές με την βοήθεια μιας προληπτικής ρύθμισης μέσω της πιστωτικής γραμμής, ωστόσο, αυτό το σενάριο δείχνει λιγότερο πιθανό τώρα δεδομένης της οικονομικής αστάθειας» πρόσθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ντε Γκίντος: Εξετάζεται νέο πακέτο 30 -50 δισ. για την Ελλάδα

Νωρίτερα τη «φωτιά» είχε ανάψει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντ Γκίντοας, ο οποίος τόνισε από την Παμπλόνα ότι στην Ευρωζώνη στην Ευρωζώνη συζητούν για νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο μάλιστα θα ανέρχεται στα 30-50 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντε Γκίντος, μία νέα συμφωνία διάσωσης θα προσφέρει πιο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα. Ακόμη ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, πρόσθεσε ότι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα εκτός από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ανέφερε ότι στην Ισπανία αντιστοιχεί το 13% αυτού του ποσού.

Η διαρροή Ντάισελμπλουμ που δημιούργησε σύγχυση

Σύγχυση, πάντως, προκλήθηκε και από μια διαρροή από το περιβάλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με το Open Europe, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η σύσκεψη της 9ης Μαρτίου θα μπορούσε να έχει ως θέμα την πιθανότητα εξέτασης ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Μετά ήλθαν οι διαψεύσεις

Πάντως, επισήμως Eurogroup και Κομισιόν διαψεύδουν πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλου, (μέσω του εκπροσώπου του) όσο και ο Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά με τίποτα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, καπνός χωρίς φωτιά δευν υπάρχει και η συζήτησε για την παροχή επιπλέον βοήθειας δείχνει να… ανάβει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.