ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ DELICATESSEN

hotos ΦΕΤΑ
Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Γιώργος
Χώτος άρχισε τη συλλογή γάλακτος
και την παρασκευή τυριών στην
ορεινή περιοχή της Σαμαρίνας

Με ετήσιο τζίρο 15 εκατ. ευρώ και εξαγωγές σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Γαλλία, η οικογενειακή επιχείρηση Χώτος ΑΒΕΕ, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελληνικές τυροκομίες.

Όταν στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Γιώργος Χώτος άρχισε τη συλλογή γάλακτος και την παρασκευή τυριών στην ορεινή περιοχή της Σαμαρίνας, δεν φανταζόταν ότι έναν αιώνα μετά, η φέτα Χώτος θα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες τυροκομικές επιχειρήσεις.

Εδώ και τρεις γενιές η οικογένεια Χώτος ασχολείται αποκλειστικά με την τυροκομία. Η γνώση περνά από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας, με σεβασμό προς τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητά τους. Τα τυριά «Χώτος» ξεχωρίζουν για την πλούσια μεστή τους γεύση και έχουν αναδειχθεί ως αγαπημένα τυριά τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Από τη Λάρισα σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία

Το προφίλ της τυροκομικής εταιρείας από τη Φαλάνη Λάρισας είναι οικογενειακό και παράλληλα έντονα εξαγωγικό, καθώς το 85% της παραγωγής της διακινείται κυρίως σε χώρες – μέλη της Ε.Ε., καθώς επίσης και στις ΗΠΑ.

Η πρώτη ύλη, το πρόβειο και το γίδινο γάλα που προμηθεύεται η Χώτος, προέρχεται από τις γύρω, κατά παράδοση γαλακτοπαραγωγικές, περιοχές όπως ο Αμπελώνας, ο Τύρναβος και το Μακρυχώρι. Συνολικά σε ετήσια βάση συγκεντρώνει 8.000 τόνους γάλακτος από τις οποίες θα προκύψουν 2.000 τόνοι φέτα και 600 τόνοι μανούρι, ποσότητες διόλου ευκαταφρόνητες. Η φέτα και το μανούρι είναι τα δύο προϊόντα στα οποία η θεσσαλική εταιρεία δίνει το μεγαλύτερο βάρος. Με το ίδιο μεράκι όμως παράγει και άλλα μαλακά τυριά, όπως είναι το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο, τη μυζήθρα, ενώ οσονούπω ετοιμάζεται και το γιαούρτι.

Ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα μαζεύοντας και τυροκομίζοντας το γάλα στον δρόμο, στην ορεινή Σαμαρίνα. Τα μυστικά της τυροκόμισης, περνούν αργότερα στα χέρια των δύο γιων του, του Ιωάννη και του Θανάση, οι οποίοι με πολύ προσωπική εργασία «έστησαν» το τυροκομείο στη Φαλάνη. Σήμερα, τα ηνία αναλαμβάνει η τρίτη γενιά, συνεχίζοντας με την ίδια συνέπεια να παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις σε έκταση 5.000 τ.μ. καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (ISO 9001, ISO 22000 και BRC).

Η δυναμική της τυροκομικής επιχείρησης από τη Φαλάνη της Λάρισας αποτυπώνεται και στα οικονομικά της μεγέθη, φτάνοντας στα 15,7 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2013, έναντι 14,7 εκατ. ευρώ του 2012, με τα καθαρά της κέρδη να αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η Χώτος ΑΕΒΕΕ επενδύει συνεχώς στον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και στα τελειότερα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και έτσι το όνομα Χώτος έγινε συνώνυμο της σταθερής ποιότητας των προϊόντων και της εξυπηρέτησης των πελατών της. Χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο και γίδινο γάλα παράγει παραδοσιακά ελληνικά τυριά ανώτερης ποιότητας, όπως είναι η φέτα, το μανούρι, η μυζήθρα, το ανθότυρο, το βούτυρο, κ.ά.

Τα προϊόντα Χώτος
Η φέτα και το μανούρι είναι τα δύο προϊόντα στα οποία η θεσσαλική εταιρεία δίνει το μεγαλύτερο βάρος. Με το ίδιο μεράκι όμως παράγει και άλλα μαλακά τυριά, όπως είναι το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο, τη μυζήθρα και το πρόβειο γιαούρτι. Η φέτα Χώτος είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η οποία παράγεται από 100% φρέσκο ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ο χρόνος ωρίμασης είναι τουλάχιστον 2-3 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της είναι η σταθερή της γεύση και ποιότητα, για την οποία έχει βραβευθεί με το London Golden World Quality Prize.

Σήμερα, η Χώτος ΑBEΕ παραμένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει την εμπειρία και την τεχνογνωσία σχεδόν ενός αιώνα με εγκαταστάσεις τυροκομίας τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων της. Ακόμη και σήμερα, διατηρείται τον οικογενειακό της χαρακτήρα, παρά το μέγεθος της και τον μεγάλο όγκο εργασιών.

Το ιδιόκτητο τυροκομείο της Χώτος βρίσκεται στο κέντρο παραγωγής της πρώτης ύλης, του γάλακτος, επιτυγχάνοντας έτσι το σωστό έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της επεξεργασίας των τυριών. Με αφετηρία την αγάπη των ανθρώπων της «Χώτος» για νόστιμα και υγιεινά ελληνικά τυριά και με σεβασμό προς τον καταναλωτή. Η Χώτος ΑΒΕΕ εφαρμόζει τα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας ISO 9001, ISO 22000 και BRC σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Success story

  • Η Φέτα Χώτος έχει βραβευθεί με το «London Golden World Quality Prize», σε αναγνώριση της ανώτερη γεύσης και ποιότητάς της.
  • Τα θεμέλια της εταιρείας μπαίνουν το 1920, όταν ο Γιώργος Χώτος ξεκίνησε τη συλλογή γάλακτος και την παρασκευή τυριών στην ορεινή περιοχή της Σαμαρίνας.
  • Διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις σε έκταση 5.000 τ.μ. καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων.
  • Οι βασικές αγορές εξαγωγών της οικογενειακής επιχείρησης «Χώτος ΑΒΕΕ» είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία.
  • Η εταιρεία εφαρμόζει τα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας ISO 9001, ISO 22000 και BRC σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.