Κατατάσσεται στα απειλούμενα ζώα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο
χρυσαετοσ
Δηλητηριασμένα εντόσθια κομμάτια κρέατος, τα οποία προορίζονταν πιθανώς για λύκους και αρκούδες εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής, σκότωσαν έναν σπάνιο χρυσαετό στην Βλάστη Κοζάνης.

Είναι μια σημαντική απώλεια για το είδος, το οποίο είναι συνήθως μονογαμικό και κατατάσσεται στα απειλούμενα ζώα, τόσο σε διεθνές όσο και σε ελληνικό επίπεδο.

Το άτυχο πτηνό ανακαλύφθηκε από την Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Εορδαίας, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων για χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο αετός βρέθηκε νεκρός εντός προστατευόμενης περιοχής (Πηγή: ΚΟΜΑΘ)

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος της ΚΟΜΑΘ Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος, ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστου.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα, διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση, είχαν έντονη χημική οσμή και πιθανώς ήταν εμποτισμένα με γεωργικό φάρμακο. Τα ίχνη που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν ότι οι φόλες είχαν προσελκύσει πολλά ακόμα είδη όπως λύκοι, κορακοειδή και αλεπούδες.

Όπως επισήμαναν οι δύο κυνηγετικού σύλλογοι, η περιοχή όπου εντοπίσθηκαν τα δολώματα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος για βοοειδή στα οποία είχαν επιτεθεί αρκούδες το περασμένο φθινόπωρο.

Η περιοχή βρίσκεται πάντως εντός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Λαμπανίτσα.

Ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos) έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Είναι ένα μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών μέχρι δυόμισι μέτρα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπήρχε σε όλα σχεδόν τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε αρκετά νησιά. Σήμερα, περιορίζεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, στην οροσειρά της Πίνδου μέχρι και τη Στερεά, καθώς και σε ελάχιστες θέσεις της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Από τα νησιά απαντάται στην Κρήτη και πιθανόν στη Σύρο.

Ο πληθυσμός του τη δεκαετία του 1980 κυμαίνονταν σε 150 με 200 ζευγάρια ενώ το 2004 δεν ξεπερνούσε τα 100 με 150 ζευγάρια.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.