H κλίμακα για εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής – Τι ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη – Οι λίστες με τις μειώσεις των προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και Ταμεία
LEFTA -ΛΕΦΤΑ
«Κούρεμα» κατά 50% του συνολικού χρέους (αρχικό βεβαιωθέν συν πρόστιμα συν προσαυξήσεις) μπορούν να κερδίσουν εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31 Δεκεμβρίου 2013 με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν το ποσό εφάπαξ. Στην περίπτωση που κάποιος μπορεί να πληρώσει μέρος του χρέους αυτού, θα διαγραφεί χρέος ισόποσο της δόσης με δύο προϋποθέσεις. 1ον ότι η ελάχιστη δόση θα πρέπει να είναι πάνω από 200 ευρώ και ότι όλες οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως τα τέλη Απριλίου 2015. Το υπόλοιπο ποσό που δεν θα εξοφληθεί έως τα τέλη Απριλίου μπορεί να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Για την ένταξη στη ρύθμιση 100 δόσεων οι οφειλέτες έχουν περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση έως τέλη Μαίου 2015, εφόσον οι δόσεις είναι πάνω από 5. Για λιγότερες δόσεις και για την εφάπαξ πληρωμή η ένταξη στη ρύθμιση είναι έως τέλη Απριλίου

Στη ρύθμιση αυτή μπορεί να ενταχθούν και όσοι έχουν τρέχουσες οφειλές (π.χ. δεν έχουν πληρώσει τη 5η δόση του Ιανουαρίου ΕΝΦΙΑ ή δεν πληρώσουν την 6η δόση του Φεβρουαρίου 2015.

Τη νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασαν την Τετάρτη το μεσημέρι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριος Δημήτρης Στρατούλης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με τη νέα ρύθμιση καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ σήμερα), ενώ καταργείται και το πρόστιμο του 10%, 20% και 30% που επιβαρύνει όσους δεν πληρώσουν τα χρέη τους για 2 μήνες, 12 μήνες ή 24 μήνες αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Βήματος που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη το πρωί. Επίσης, στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν και όσοι χρωστούν ΦΠΑ.

Για την ένταξη στη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Επίσης, η νέα ρύθμιση προβλέπει εξόφληση έως 100 δόσεις για χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και 195.000 πολίτες που έχουν ήδη μπει στην ισχύουσα ρύθμιση συνολικού ποσού 2,1 δισ. ευρώ.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 20% του μηνιαίου εισοδήματος του φορολογούμενου ή κάτω από το 30% αν πρόκειται να ρυθμιστούν και ασφαλιστικές εισφορές.

Το ελάχιστο ποσό δόσης ανέρχεται σε 20 ευρώ, ενώ στις 100 δόσεις εντάσσονται όλα τα χρέη. Δηλαδή ανεξάρτητα αν είναι κάτω ή πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ πλέον μπορουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και όσοι χρωστούν πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Οποιος χρωστά σε διαφορετικές δόσεις τότε η ελάχιστη δόση ανά εφορία καθορίζεται στα 10 ευρώ.

Οσοι πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη του τότε θα κερδίσουν έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις ενώ όσοι πληρώσουν σε 100 δόσεις η έκπτωση των προσαυξήσεων ανέρχεται σε 30% (από 20% σήμερα). Αν κάποιος πληρώσει από 2 έως 5 δόσεις τότε η έκπτωση επί των προσαυξήσεων είναι 90%.

Οποιος έχει χρέη έως 5.000 ευρώ και τα ρυθμίσει έως 100 δόσεις δεν θα επιβαρυνθεί με κανένα επιτόκιο. Για χρέη άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 3% ετησίως. Αυτός που εντάσσεται στη ρύθμιση και δεν έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να το πράξει εντός 3 μηνών από την υποβολή της αίτησης ρύθμισης των οφειλων.

Όποιος δεν έχει να πληρώσει ούτε την ελάχιστη δόση θα πρέπει να κάνει αίτηση στην αρμόδια επιτροπή διακανονισμού που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών

Σε ερώτηση του Βήματος προς την κυρία Βαλαβάνη για το αν θα εξαιρείται η 1η κατοικία από κατασχέσεις για χρέη στην εφορία, απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ότι μέχρι να έρθει σχετική ρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός 1ης κατοικίας.

Για τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνηση η ίδια δήλωσε στο Βήμα ότι ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι έτοιμο να αλλάξει τη φορολογία, δηλαδή να καταργήσει την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Η σχεδιαζόμενη για την τροποποίηση του νομού 4305/2014 για ρύθμιση χρεών με εκατό δόσεις κλίμακα είναι η παρακάτω, με τις ανάλογες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής:

Η λίστα για τις μειώσεις των προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία

α) Εφάπαξ: απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.

β) Από δύο 2 έως 5 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 90%.

γ) Από 6 έως και 10 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.

δ) Από 11 έως και 20 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 75%.

ε) Από 21 έως και 30 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 70%.

στ) Από 31 έως και 40 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 65%.

ζ) Από 41 έως και 50 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 60%.

η) Από 51 έως και εξήντα 60 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 55%.

θ) Από 61 έως και εβδομήντα 70 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.

ι) Από 71 έως και 80 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα 45%.

ια) Από 81 έως και ενενήντα 90 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 40%.

ιβ) Από 91 έως και 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα 30%.

Οι ρυθμίσεις και η λίστα με τις μειώσεις των προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλώ σε Ταμεία

1.            Με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνεται μέριμνα για:

·                      Είσπραξη των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

·                      Εκλογίκευση των δόσεων με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής τους και αποτροπής του φαινομένου σταδιακής εξόδου από τις ρυθμίσεις που υπάγονται οι οφειλέτες.

·                      Συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, συντήρηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και ανάσχεση του υφεσιακού κλίματος της οικονομίας.

2.            Όροι της ρύθμισης:

·                      Υπαγωγή στη ρύθμιση όλων των οφειλών ανεξαρτήτου ύψους οφειλής (στο Ν.4305/14 οι 100 δόσεις παρέχοταν για ύψος οφειλής έως 15.000 ευρώ).

·                      Ευνοϊκότερο επιτόκιο αποπληρωμής: μηδενικό επιτόκιο για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, 3% ετησίως για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (έναντι επιτοκίου 4,56% του πρόσφατου Ν.4305/14 για όλες τις οφειλές ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).

·                      Γενναιόδωρες μειώσεις επί των προσαυξήσεων: 100% μείωση των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή ,70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).

·                      Απώλεια σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης πέραν του ενός μηνός, ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης (χωρίς προσαύξηση λόγω της καθυστέρησης).

·                      Δυνατότητα ρύθμισης έως και των πρόσφατων οφειλών (όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η/2ου/2015 έναντι την 1η/10ου/2014 της ρύθμισης του Ν.4305/14).

3.            Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση:

·                      Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1η/2ου/2015 και εφεξής.

·                      Υποβολή αιτήματος υπαγωγής έως την 30/4ου/2015.

4.            Ειδική πρόβλεψη για οφειλέτες ασφαλισμένους φυσικά πρόσωπα που είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος 2014. Αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων, και δυνατότητα  να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση έως την 31/03/2016.

5.            Ειδική διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α και Β βαθμού κλπ με ευνοϊκότερους όρους (έως 150 δόσεις με μείωση επί των προσαυξήσεων 50%)., μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.