talmoudΉταν απελπισμένη και κατάκοπη ψυχικά απ΄την αναζήτηση της αλήθειας στη ζωή και του Θεού, όταν γνωριστήκαμε.
Αρχοντοκόρη, με εξαιρετικό τώρα πόστο στον επαγγελματικό χώρο σε κράτος της Ε.Ε, με εξαίρετα σωματικά, διοικητικά και διανοητικά προσόντα.
Πλουσιοκόρη.
Η ατυχία της ήταν να την εξαναγκάσει η μητέρα της να ασπαστεί το χιλιασμό από μόλις οκτώ ετών και σε διάστημα δέκα ετών να χάσει τους δυο γονείς από δυστύχημα.
Γεννήθηκε δε και σπούδασε σε ελληνική παροικία της Αυστραλίας.

Με τη βοήθεια συγγενών της αποτελείωσε τις σπουδές της και έφυγε στο σημερινό χώρο της δουλειάς της, όπου και κατά θεία Πρόνοια, όπως διηγείται τώρα η ίδια, της ανοίγονταν για τα προσόντα της οι πόρτες η μια μετά την άλλη.
Φιλέρευνο μυαλό και με εξαιρετική αντίληψη, με ανήσυχο πνεύμα και ψυχή ασυμβίβαστη, που δεν τη γέμιζαν τα υλικά αγαθά, και με την ταυτότητα της Χιλιάστριας ακόμα, που της άφησε η μητέρα της, άρχισε ένα ατέλειωτο ψάξιμο.

Γύρισε τον κόσμο όλο, πράγμα που της επέτρεπε η οικονομική της άνεση, ενώ διευκόλυναν την επίσκεψή της σε ξένες χώρες οι επαγγελματικοί της ορίζοντες.

Έψαξε την αλήθεια και το Θεό σ΄όλα τα θρησκεύματα της σημερινής εποχής και μ΄όλους τους ηθικούς κινδύνους από τους αντιπροσώπους τους εξ αιτίας της χαρισματικής της φυσιογνωμίας.
Ήταν όμως αποφασισμένη να βρει κάποτε το αληθινό πρόσωπο του Θεού μ΄ό,τι κι αν της στοίχιζε.
Άρχισε να επισκέπτεται κέντρα διαφόρων θρησκειών, να ανοίγει διάλογο με τους εκφραστές τους και να μυείται σε πολλές απ΄αυτές στο πνεύμα και τις τελετές τους.
Έτσι, όταν αποφάσιζε να φύγει απογοητευμένη, γνώριζε κι έπαιρνε μαζί της και τα μυστικά τους,
Και συνέχιζε το ψάξιμο γι΄αλλού.

Είχα φτάσει στο σημείο να πω, λέει, Θεέ μου, αν υπάρχεις, συνέχισε εσύ τώρα να με ψάχνεις.
Εγώ σ΄έψαξα σ΄όλη τη γη.
Τώρα απέκαμα.
Κι έπεφτα με αναφιλητά να προσευχηθώ σ΄έναν Θεό, που δεν ήξερα ποιος ήταν και αν βρίσκεται κάπου πουθενά.

Περιχαρή τη βρήκα πριν από καιρό σε ορθόδοξο μοναστήρι και να έχει βαφτιστεί πριν λίγους μήνες.
Απ΄τη συζήτηση μαζί της κράτησα τις εξής διηγήσεις, που μου έκαναν εντύπωση και με προβλημάτισαν συγχρόνως:
1.Στο Χιλιασμό, που είναι κερδοσκοπική οργάνωση, ένιωθα να με ψυχοπλακώνει η οργανωτική υφή,η παρακολούθηση των μελών της από όλες τις μεριές, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς απ΄αυτήν την αίρεση και να διακόψει μαζί της.
Επιδιώκουν δε οι δικοί της τον απόλυτο έλεγχο των πράξεων, των συναναστροφών και των συζητήσεων του κάθε μέλους.
Είναι τρομερή και η υπόγεια δραστηριότητα και δικτύωσή τους.
Κι ακριβώς επειδή είναι και λειτουργεί ως οργάνωση, δεν έχει κάτι βαθύτερο να σου συστήσει και σε κάτι περισσότερο να σε στρέψει απ΄ό,τι σε μια τυφλή αποστήθιση χωρίων της Γραφής, που εξυπηρετούν την αναγκαστική εξάπλωσή τους.
Η μεγαλύτερη χαρά τους είναι να βρουν προσήλυτους.
Και να αμείβονται γι΄αυτό.
Και οι μεν έξω έξω χιλιαστές αυτό το θεωρούν ευαγγελισμό ψυχών, ενώ οι πολύ ψηλά και βρισκόμενοι στην κορυφή της πυραμίδας κερδοσκοπούν.
Σε παραπέμπω, μου είπε, στο βιβλίο ”Αναζητώντας την Αλήθεια”, ενός πρώην μάρτυρα του Ιεχωβά, για να καταλάβεις τι εστί Χιλιασμός.

2. Η δεύτερη εμπειρία της ήταν απ΄τη συμμετοχή της σε μια μυστικιστική μερίδα του Εβραϊσμού, όπου Ραβίνοι με ειδική στολή μέσα σε συναγωγή των πιστών τους και γύρω από ένα τραπέζι προσεύχονταν με τα βιβλία του Ταλμούθ όλοι μαζί — αν θυμάμαι καλά ο αριθμός τους είχε κάποιον βαθύτερο μυστικό συμβολισμό — και μετά γέμιζαν από έναν ενθουσιασμό και χαρά, ενώ ακολουθούσε γιορταστική ατμόσφαιρα.
Λέχτηκαν κι άλλες λεπτομέρειες βέβαια που δεν τις θυμάμαι.
Στην ερώτησή μου αν όντως η χαρά τους ήταν πραγματική και αποκύημα της προσευχής, μου είπε πως ήταν ολοφάνερο.
Μάλιστα όσον αφορά το Μεσσία κατέθεσε πως αυτοί οι Εβραίοι κρυφοπιστεύουν ότι αυτός ήρθε.
Και σήμερα, σχολίασε, ότι οι Εβραίοι είναι διεσπαρμένοι σ΄όλο τον κόσμο και πολλοί πιστεύουν ότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο και δεν είναι πια ο προσδοκώμενος Μεσσίας.

3. Σε άλλο θρήσκευμα, πολυθεϊστικό αυτό,γνώρισε άνθρωπο που κατακλύστηκε από μια υπερκόσμια αγαλλίαση, ενώ σκάλιζε τον κήπο του, κι άρχισε να ψελλίζει το όνομα του Ιησού.
Κι ότι αυτή η στιγμή στάθηκε ορόσημο για τη ζωή του.
Γιατί έτσι έψαξε και βρήκε το Χριστό.
Ήταν δε άνθρωπος της συνειδήσεως.

4. Άλλη περίπτωση είναι με έναν Θιβετιανό μοναχό, που, ύστερα από πολλές μετάνοιες και προσευχές, ξαφνικά τον είδαν να μετακινεί αντικείμενα και να επηρεάζει με παράξενη δύναμη τους γύρω του, οι οποίοι κι αυτοί εκστασιάζονταν.
Παράξενα βιώματα.
—————————————————-
Σταθμός στη ζωή της κοπέλας στάθηκε η γνωριμία της με αγιορείτη μοναχό, τον οποίο είδε ως απάντηση του Θεού στην τελευταία κραυγή απελπισίας της ότι δεν μπορούσε άλλο να Τον ψάχνει, παρόλο που Τον αναζήτησε παντού.
Ότι κουράστηκε πια και δεν της μένουν άλλες ψυχικές αντοχές.
Κι όμως, λέει, Τον ένιωθα να με κυνηγάει, να με ασφαλίζει από πάμπολλους κινδύνους σ΄όλη μου αυτή την πορεία.
Να μου δίνει ευκαιρίες να Τον ζητήσω σε άτομα κλειδιά, που ήταν οι κύριοι εκφραστές και λειτουργοί της θρησκείας τους, αλλά και να ξεγλιστρώ από τα πλοκάμια και τα άνομα γούστα τους.
Και κανείς τους δεν με έπεισε ότι έχει την απόλυτη αλήθεια και τη σωτηρία του ανθρώπου από την πλάνη και το κακό.
Ωστόσο όλες οι θρησκείες που γνώρισα διαπίστωσα πως έχουν αλήθειες μερικές.
Όχι το χρυσό, αλλά ψήγματα χρυσού έχουν.
Ο μοναχός — με όνομα στο Άγιο Όρος — διορατικός γέροντας, της αποκάλυψε μυστικά από τη ζωή της και της μίλησε με λόγια που η ψυχή της ένιωθε να τα απορροφά, όπως η διψασμένη γη τη βροχή.
Και να ξεδιψά, όπως το διψασμένο ελάφι στις πηγές των υδάτων.
Ήταν δε οι απαντήσεις του σ΄αυτά που απεκόμισε η κοπέλα απ΄όλο τον κόσμο, μοναδικές.
Και καταλήγει: σήμερα στον κόσμο γίνεται κοσμογονική αλλαγή.
Ο Θεός αποκαλύπτεται στους ανθρώπους με χίλιους τρόπους και έχει μοναδική αγωγή για τον κάθε άνθρωπο, άσχετα σε ποιο θρήσκευμα ανήκει.
Τον γνώρισαν άνθρωποι και μεταστράφηκαν στο χριστιανισμό απ΄το Βουδισμό. τον Κομφουκισμό, τον Ινδουισμό, το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό.

Και για μένα που όργωσα τη Δύση και την Ανατολή είναι ένα θαύμα που βρέθηκα σ΄αυτό το μοναστήρι.
Που είμαι πια ήρεμη και Ορθόδοξη.

Απ την περιπέτειά μου φαίνεται ότι ο Θεός δεν περιορίζεται και δεν εγκιβωτίζεται.
Κι ότι μοναδικός όμως και σίγουρος δρόμος για να ζήσει κανείς την πατρότητα και την αγιότητα του Θεού είναι η προσωπική γνωριμία του με το Χριστό.
———————————–
Με αφορμή αυτή την ιστορία, αλλά και τις ανησυχίες και απορίες πολλών από μας, θα παραθέσουμε σε επόμενα άρθρα βασικά γνωρίσματα των θρησκειών που επηρεάζουν σήμερα τον κόσμο.
Μια συνοπτική παρουσίαση των διαφόρων θρησκειών, για να συγκριθούν με το Χριστιανισμό και μεταξύ τους.
Με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
Πηγή μας θα είναι το βιβλίο”Θρησκευτικά Β΄Λυκείου”, εκδόσεων Σαββάλα.

Ζιώγα Κατερίνα
Εκπαιδευτικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.