ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ -ΣΥΛΛΗΨΗΔιπλό χτύπημα στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στην κεντρική Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα πέτυχαν τις προηγούμενες ημέρες οι διωκτικές Αρχές, με πάνω από τριάντα συλλήψεις και πάνω από 100 ακόμη δικογραφίες κατά εμπλεκόμενων.

Στην πρώτη υπόθεση, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Λάρισα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των αντίστοιχων Διευθύνσεων Αστυνομίας, κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά δεκαπέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τρία από τα αρχηγικά μέλη, καθώς και δώδεκα μέλη του «σκληρού πυρήνα» της οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για:

«Σάρωσαν» τους εμπόρους ναρκωτικών με δεκάδες συλλήψεις
  • τρεις Ελληνες ηλικίας 52,48 και 39 ετών που έχουν ηγετικό ρόλο
  • δώδεκα Ελληνες, εννέα άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 25 έως 54 ετών, που ήταν περιφερειακά στελέχη

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών και της παραβίασης της νομοθεσίας περί βεγγαλικών.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων 104 ατόμων, Ελλήνων και ξένων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Τα οχήματα που κατέσχεσε η Δίωξη Ναρκωτικών της Λάρισας

Τα οχήματα που κατέσχεσε η Δίωξη Ναρκωτικών της Λάρισας

Τουλάχιστον από το Μάιο του 2014, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς – μεταξύ τους – ρόλους και συστηματική δράση, με σκοπό το παράνομο όφελος από τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης.

Οι ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης που διακινήθηκαν από τον Μάιο του προηγούμενου έτους ανέρχονται στα 75 και 2 κιλά αντίστοιχα, ενώ τα συνολικά κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης από την διακίνησή τους υπολογίζονται στα 400.000 ευρώ περίπου.

Μερικά από τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα της υπόθεσης του Βόλου

Μερικά από τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα της υπόθεσης του Βόλου

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε οικίες και οχήματα, αλλά και στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • 982,7 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης
  • μικροποσότητα κάνναβης σε μορφή σοκολάτας
  • μικροποσότητα κοκαΐνης
  • 34 ναρκωτικά δισκία
  • δύο μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης
  • πέντε ηλεκτρονικές ζυγαριές
  • κυνηγετικό όπλο χωρίς Α.Κ.Κ.Ο.
  • τέσσερα φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
  • σουγιάς και έξι δυναμιτάκια
  • τρία Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα
  • 21 κινητά τηλέφωνα
  • χρηματικό ποσό 1.555 ευρώ
  • συλλογή με πέντε κλειδιά και
  • ατζέντα με ιδιόχειρες σημειώσεις

Παράλληλα, κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν ακόμη δύο Ελληνες, που δεν ανήκουν στην οργάνωση, αλλά κατηγορούνται για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Ο «στόλος» οχημάτων των εμπόρων ναρκωτικών στην υπόθεση του Βόλου

Ο «στόλος» οχημάτων των εμπόρων ναρκωτικών στην υπόθεση του Βόλου

Συγκεκριμένα, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 21,8 γραμμάρια κάνναβης, δύο κινητά τηλέφωνα και ένας πτυσσόμενος σουγιάς.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Το προανακριτικό έργο διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Στην δεύτερη υπόθεση, εξαρθρώθηκε το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών, κυρίως από την Τουρκία και την Αλβανία, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορες περιοχές του Βόλου και της Αττικής.

Κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή σε Βόλο, Λάρισα, Αττική και Έβρο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, σε συνεργασία με αστυνομικούς των αντίστοιχων Διευθύνσεων Αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά δεκαεπτά άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο Ελληνες 51 και 44 ετών, που είναι και τα ηγετικά στελέχη, μία 37χρονη Ελληνίδα που επίσης ανήκει στην ηγετική ομάδα, δύο Ελληνίδες 31 και 50 ετών που είχαν περιφερειακό ρόλο, καθώς και άλλους 11 Ελληνες και μία Ελληνίδα, από 28 έως 63 ετών που ήταν και αυτοί περιφερειακά στελέχη.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών και όπλων.

Η οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από τα μέσα Νοεμβρίου του έτους 2014, διευθύνονταν από την τριμελή ηγετική ομάδα. Οι δύο άνδρες είχαν αρχηγικό ρόλο, δίνοντας εντολές στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών καθώς και για την απόκρυψη τόσο των ναρκωτικών, όσο και των χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από τη διακίνηση – πώληση τους.

Η 37χρονη Ελληνίδα είχε καίριο ρόλο στην οργάνωση, τόσο ως διακινητής ναρκωτικών, όσο και ως μεσολαβητής και λήπτης χρηματικών ποσών από χρήστες.

Οι δύο Ελληνίδες, ηλικίας 31 και 50 ετών, συμμετείχαν στην οργάνωση ως περιφερειακά μέλη, αποκρύπτοντας στις οικίες τους ποσότητες ναρκωτικών και χρηματικά ποσά, ενώ επιπλέον η 50χρονη είχε και ρόλο «τσιλιαδόρου».

Τα υπόλοιπα δώδεκα μέλη της οργάνωσης, εντάχθηκαν σ’ αυτή έχοντας περιφερειακό ρόλο, ενώ η δράση τους επιμεριζόταν στους εξής τομείς :

προμήθευαν τα αρχηγικά μέλη με ποσότητες ηρωίνης, τις οποίες μετέφεραν στο Βόλο, είτε οι ίδιοι, είτε χρησιμοποιώντας άλλα περιφερειακά μέλη ως μεταφορείς και

διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης απευθείας σε χρήστες, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια παρέδιδαν στους δύο αρχηγούς.

Σημειώνεται ότι δύο περιφερειακά μέλη της οργάνωσης συντόνιζαν τη διακίνηση των ναρκωτικών μέσα από το Κατάστημα Κράτησης του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, στο οποίο ήταν έγκλειστοι, ενώ ο ένας από τους αυτούς μετά την αποφυλάκιση του στις 3 Φεβρουαρίου εντατικοποίησε την παράνομη δραστηριότητα του.

Επιπλέον, ένα από τα περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, ένας 51χρονος Ελληνας, είχε συλληφθεί στις 10 Ιανουαρίου στον Αλμυρό Μαγνησίας από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου για μεταφορά 531 γραμμαρίων ηρωίνης, την οποία θα προμήθευε στα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εφοδιαστεί με πολλαπλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά τους ονόματα (ghosts phones), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνεννοήσεις χρησιμοποιούσαν «κωδική ορολογία».

Η ποσότητα ηρωίνης, που διακινήθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους μέχρι σήμερα, υπολογίζεται σε (3) κιλά περίπου, ενώ το παράνομο όφελος της οργάνωσης από την εγκληματική της δράση, για την περίοδο αυτή, υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 120.000 ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε οικίες και οχήματα, αλλά και στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 14,69 γραμμάρια ηρωίνης
  • 2,35 γραμμάρια κάνναβης
  • 1.330 ναρκωτικά δισκία
  • δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές
  • χρηματικό ποσό 7.495 ευρώ
  • 23 κινητά τηλέφωνα και 34 κάρτες SIM
  • οκτώ οχήματα ( έξι I.X. επιβατικά και δύο μοτοσικλέτες
  • καραμπίνα χωρίς Α.Κ.Κ.Ο. και
  • ατζέντα με ιδιόχειρες σημειώσεις

Παράλληλα κατά την επιχείρηση, συνελήφθη ακόμη ένας Ελληνας που δεν ανήκει στην οργάνωση, αλλά κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 142 ναρκωτικά δισκία,
  • μικροποσότητα κάνναβης
  • 124 σπόροι κάνναβης και
  • χρηματικό ποσό 870 ευρώ

Όλοι οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου. Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.