ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ, ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ
γλυπταΗταν μια από τις σταθερές ερωτήσεις, στη σκιά της γοητείας της Αμάλ Κλούνεϊ και της διεθνούς προβολής από την επίσκεψή της στην Αθήνα και την ενασχόληση της με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: πότε και πως θα αμοιφθεί για τις νομικές υπηρεσίες της. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι η βρετανική νομική εταιρεία των Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ έχει λάβει ήδη αμοιβή 200.000 βρετανικών λιρών.

Την είδηση αποκαλύπτει ο Στέφανος Κασιμάτης σήμερα στην Καθημερινή. Γράφει χαρακτηριστικά: «Κρίνοντας από τα όσα έχει πει ώς τώρα με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ο Αρ. Μπαλτάς, φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συνεχίσει τη συνεργασία με την Αμάλ Αλαμουντίν, παρότι η δικηγορική εταιρεία της έχει ήδη λάβει 200.000 βρετανικές λίρες για τη γνωμάτευση που ετοιμάζει σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων. Φυσικά, τα Ελγίνεια είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είτε με Αμάλ είτε χωρίς. Ομως η εμπλοκή στο ζήτημα της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ έδωσε στο θέμα διεθνή προβολή που είχαμε να δούμε όμοιά της από την εποχή της ακατονόμαστης. Τι τα θέλετε όμως; Αντε να εξηγήσεις στον θεωρητικό των Δεκεμβριανών του 2008 ότι η φάτσα της Αμάλ πουλάει περισσότερο από της Νάντιας Βαλαβάνη…»

Από που προέκυψε λοιπόν αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή; Πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν πως το ποσό της αμοιβής ανέλαβε εξ ολοκλήρου επιφανής οικογένεια της χώρας η οποία επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη. Στόχος της να ενισχύσει τα νομικά επιχειρήματα της χώρας αλλά και τη διεθνή επικοινωνιακή ανάδειξη του θέματος. Θυμόμαστε βέβαια πως η Αμάλ Κλούνεϊ είχε ένα τουλάχιστον κλειστό δείπνο κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, αυτό που διοργάνωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο ξενοδοχείο Plaza.

Η αμοιβή αφορά την υποβολή πλήρους γνωμάτευσης από την βρετανική νομική εταιρεία, με συγκεκριμένες νομικές συμβουλές και προτάσεις δράσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της UNESCO και με δεδομένο ότι τον Μάρτιο η Βρετανία πρέπει να απαντήσει στην πρόκληση του διεθνούς οργανισμού για διαιτησία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο των Βρετανών δεν συμπεριλαμβάνει πρόταση χειρισμού της υπόθεσης στα δικαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η γνωμάτευση θα παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ που δεν έχει κάνει καμία αναφορά ειδικά στην συμμετοχή της ομάδας Ρόμπερτσον και Πάλμερ. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε γενικότερα στην υποθεση των Γλυπτών λέγοντας: πως ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι «η εκπόνηση μιας νέας, εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας. Σε αυτήν εντάσσουμε και τη χάραξη συγκροτημένης εθνικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τις συστηματικές παρεμβάσεις για την επιστροφή αρχαιοτήτων».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.