ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Το σύντομο Eurogroup εξελίχθηκε σε… μαραθώνιο, καθώς, η συνάντηση κράτησε παραπάνω από τέσσερις ώρες, ενώ, νωρίτερα μεταδίδονταν ότι δύσκολα θα ξεπερνούσε τη μια ώρα διάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους η Ελλάδα βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν… νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, διαρρέει ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και πως επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις των εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές προς την Ελλάδα ότι έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει παράταση του υφισταμένου προγράμματος.

«Αυτή είναι η μόνο προοπτική» έλεγαν πηγές της Ε.Ε. και παρέπεμπαν στην επόνμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, 16 του μηνός.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πέραν του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Πορτογαλίας τήρησαν επίσης αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδος.

Με βάση της μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμαναν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, ότι θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομική εξυγίανση με προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αρνε Ντέλφς από το Bloomberg ανέφερε ότι το Eurogroup τελείωσε χωρίς συμφωνία προσθέτοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρουσίασε κάτι συγκεκριμένο. Τώρα οι λεγόμενοι εμπειρογνώμονες πάνε στην Αθήνα.

Αναλυτικά τι έγραψε

Εχθρικό κλίμα αλλά ήπιοι τόνοι πριν από τη συνεδρίαση

Νωρίτερα, κατά την είσοδο των υπουργών Οικονομικών, στην αίθουσα συνεδρίασης, οι δηλώσεις ήταν ψύχραιμες, αλλά καταδείκνυαν το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι περισσότεροι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης μίλησαν για μια συνάντηση «πρώτης γνωριμίας» κατά την οποία θα ακούσουν τις προτάσεις της Ελλάδας, ωστόσο, οι περισσότεροι επισήμαναν τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους της.

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα θα εκτελείται από την Τρόικα που δεν θα τη λέμε Τρόικα

Πιο σκληρός ήταν για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος, κατά τις δηλώσεις του, θεώρησε δεδομένο ότι θα εξακολουθεί να είναι σε πρόγραμμα και δήλωσε ότι η Τρόικα θα συνεχίσει να εποπτεύει αυτό το πρόγραμμα όπως και να τη λέμε.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε, είχε μια θερμή χειραψία, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Συνεχόμενες συσκέψεις της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε απανωτές συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ εντός και εκτός Eurogroup.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρόντος του Πόουλ Τόμσεν η οποία έγινε σε καλό κλίμα.

Αργότερα, και ενώ οι υπουργοί είχαν μπει στο κτίριο όπου θα γινόταν η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ατύπως έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής του euroworking group ο οποίος βρισκόταν μυστικά στην Αθήνα τις περασμένες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα». Μάλιστα, τονίζεται ότι η συζήτηση αφορούσε «το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα». Η εφημερίδα Guardian καλύπτει με συνεχή ρεπορτάζ και αναφορές όσα συμβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε και στη συνάντηση των τριών. Επικαλέστηκε το Live Squawk το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους και αναφέρεται στο περιεχόμενο πιθανού δανείου-γέφυρας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.