ΕΦΟΡΙΑ -  ΦΟΡΟΙ
Η πάταξη της υψηλής διαφθοράς και η φοροδιαφυγή περνούν σε πρώτο πλάνο στις ενέργειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, στις προγραμματικές του δηλώσεις έδωσε και μια σειρά δεσμεύσεων και για το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο στα 12,000 ευρώ, θα καταργήσει τον ΈΝΦΙΑ, τον οποίο θα αντικαταστήσει από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα κυνηγήσει ταυτόχρονα τους υπεύθυνους φοροδιαφυγής. Προανήγγειλε ένα σταθερό, αλλά δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα βασιστεί στην ενιαία και προοδευτική κλίμακα. Κάλεσε πάντως τους Έλληνες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο 2015 ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016 επανήλθε δια στόματος του πρωθυπουργού ενώ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή ενός ισχυρού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τονίζοντας όμως ότι «δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές και φυσικό πλούτο της χώρας μας. Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενεργοποιείται και επιταχύνεται ο έλεγχος στις λίστες που αφορούν εξαγωγές κεφαλαίων και εμβάσματα στο εξωτερικό με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν ενώ δεν θα αργήσουν οι εσωτερικοί έλεγχοι στα τελωνεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων και πετρελαίου.

Στις πρωταρχικές κινήσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων με κινητοποίηση του Σώματος των Δημοσίων Ελεγκτών, ενώ καταργούνται οι «αντισυνταγματικές», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, διατάξεις που παρέχουν προστασία στις διοικήσεις των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.