Μήνυμα Βουλευτή Γρεβενών κ. Τ. Κοψαχείλη…

SNIXOBO 2015Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στον οικισμό Δεσπότη (Σνίχοβο) Γρεβενών η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής της επετείου της μάχης του Σνιχόβου.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Γρεβενών και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
SNIXOBO 2015 (2)
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τριγώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Δρόσος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων κ. Αργύρης Κλεισιάρης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Χρήστος Ζαμπούρας και ο Διοικητής του Α.Τ. Κηπουρείου κ. Γιώργος Ισαακίδης..

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Μήνυμα Βουλευτή Γρεβενών κ. Τ. Κοψαχείλη για την Επέτειο των 72 ετών από τη Μάχη του Σνιχόβου

Σαν σήμερα, πριν από 72 χρόνια το Σνίχοβο πέρασε στο πάνθεον της λαμπρής και ηρωικής ιστορίας του τόπου μας, της Μακεδονίας μας και της Πατρίδας μας και κατέστη το σύμβολο του ξεσηκωμού και της αντίστασης του λαού μας ενάντια στον φασιστικό άξονα, στον ξένο εισβολέα και κατακτητή. Τα παλικάρια που πότισαν με το αίμα τους τη γρεβενιώτικη γη, ο πεσών Φίλιππος Κοσκερίδης, ο τραυματίας Δημήτρης Γκαρανάτσιος και οι 7 εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας από τον Αγ. Γεώργιο, τον Ταξιάρχη και τα Γρεβενά, 3 μέρες αργότερα, σε αντίποινα στις φυλακές Βαροσίου, κατέστησαν μάρτυρες της ελευθερίας και της αφοσίωσης στην πατρίδα.
Η ηρωική μάχη του Σνιχόβου και το μαρτύριο των κατοίκων του χωριού, που βασανίστηκαν και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και να λεηλατούνται από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, αποτέλεσαν την αρχή του γενικού ξεσηκωμού της περιοχής μας και της έναρξης μιας σειράς νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ που οδήγησαν στην αποτίναξη του φασιστικού ζυγού από τα εδάφη μας. Ο ΕΛΑΣ και οι αντιστασιακές οργανώσεις μέσα σε ένα μόλις μήνα κατόρθωσαν να συντρίψουν, να αιχμαλωτίσουν και να εκδιώξουν το ιταλικό τάγμα κατοχής στον Φαρδύκαμπο και στις 23 Μαρτίου 1943 απελευθέρωσαν τα Γρεβενά από τους Ιταλούς κατακτητές τρομοκρατώντας τα ναζιστικά στρατεύματα, τα οποία δεν τόλμησαν να αντικαταστήσουν τους συμμάχους τους.
Όλο αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα αντανακλά το εύρος των αντοχών και την απεραντοσύνη της ψυχικής δύναμης των ηρωικών αντιστασιακών προγόνων μας, οι οποίοι ήσαν λιγότεροι αριθμητικά, άνισα οπλισμένοι, στερούνταν υποδομών και μέσων και ΟΜΩΣ, αντιμετώπισαν ένα θηρίο και το εξόντωσαν, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Σχεδόν πάντα στην Ιστορία μας οι Έλληνες ήμασταν λιγότεροι αριθμητικά από τον εχθρό, αλλά πάντοτε η σπίθα της αντίστασης και του ξεσηκωμού, η αυταπάρνηση και η αντίσταση από ηρωικές μορφές όπως ο Ανθυπολοχαγός Θεοχαρόπουλος – Σκοτίδας, ο Υπολοχαγός Κυρατζόπουλος – Φωτεινός και ο Καπετάνιος Τασιανόπουλος, που πρωταγωνίστησαν στη μάχη του Σνιχόβου μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες στρατιώτες – αγωνιστές, φρόντιζαν να κάνουν αυτή τη σπίθα φλόγα – ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΑΨΕ ΚΑΘΕ ΕΙΣΒΟΛΕΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΕ ΚΑΘΕ ΕΧΘΡΟ, όσο μεγάλος και ισχυρός και αν ήταν.
Αυτή είναι και η παράδοσή μας, η παράδοση που μας υπενθυμίζει ποιοι είμαστε και τι πρέπει να κάνουμε, όταν αγωνιζόμαστε υπέρ βωμών και εστιών – για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΜΑΣ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΣΝΙΧΟΒΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΜΑΣ, ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

Τιμολέων Κοψαχείλης
Βουλευτής ΠΕ Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.